ОСТАННІ НОВИНИ

Правоохоронці встановили убивць дитячого письменника Володимира Вакуленка

Наталя Дуляба

|

Дитячого письменника Володимира Вакуленка під час окупації Харківщини вбили військові російської армії із так званої «ЛНР». Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора України.

Встановлено, що до вбивства Володимира Вакуленка, вчиненого навесні 2022 року під час російської окупації Харківщини, причетні двоє військовослужбовців 4 роти 4 батальйону 204 стрілецького полку мобілізаційного резерву так званої «ЛНР» 2 армійського корпусу 8 загальновійськової армії Південного воєнного округу ЗС РФ.

Це командир цієї роти з позивним Лев та його підлеглий, кулеметник на прізвисько Удод. Обидва – уродженці Луганська.

За даними слідства, торік підозрювані перебували в окупованому на той час селі Капитолівка Ізюмського району. Вони дізнались, що тут проживає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який виступає проти дій Росії.

22 березня 2022 року озброєні окупанти приїхали до його будинку та провели там «обшук». Після цього вони затримали письменника та його 14-річного сина. Загарбники відвезли їх до місця своєї дислокації та намагались схилити письменника до співпраці «з новою владою».

Отримавши відмову, вони змусили чоловіка зняти з себе одяг для виявлення на його тілі татуювань з українською символікою. Вкотре отримавши відмову, російські загарбники відвезли назад письменника разом з його сином.

Втім 24 березня окупанти знову повернулись і цього разу «затримали» тільки письменника. Після цього командир роти на прізвисько Лев наказав своєму підлеглому-кулеметнику застрелити письменника. Удод вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих вогнепальних поранень Володимир Вакуленко помер на місці.

Підозрюваним інкриміновано вбивства ще трьох цивільних. Серед них – колишній учасник АТО та двоє чоловіків. Їх утримували у погребі в антисанітарних умовах, без світла, систематично били палицями по всьому тілу.

Після тортур окупанти відвезли всіх трьох потерпілих до лісу у Капітолівці. Командир роти наказав своєму підлеглому на прізвисько Удод застрелити чоловіків. Експертизами встановлено, що двоє загиблих були вбиті пострілами з пістолета Макарова. Третього потерпілого окупанти забили до смерті.

Також правоохоронці встановили ще один факт жорстокого поводження підозрюваних з мирним населенням. Одному із «затриманих» вони силою засунули у рот гривневу купюру. Окупанти додали, що, якщо чоловік прибере її з рота, вони його розстріляють. Проте після нелюдського утримування у погребі вони таки відпустили цивільного.

Обом окупантам заочно оголосили підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 27, ч. 1, ч. 2 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України). Вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Наразі встановлено, що всі злочини Лев та Удод вчиняли у групі з іншими російськими військовими, ідентифікація яких триває.

Нагадаємо, про вбивство Володимира Вакуленка стало відомо восени 2022 року, коли на звільненій Харківщині розпочався процес ексгумації та ідентифікації тіл у братських могилах. Письменника окупанти захоронили у могилі під номером 319 на кладовищі в Ізюмі, його особу встановили за татуюванням на руці та за результатами ДНК-експертизи. Точна дата загибелі наразі не відома.

Згодом правоохоронці встановили, що російські окупанти розстріляли Володимира Вакуленка із пістолета Макарова. Його тіло пролежало посеред вулиці біля Капітолівки більше місяця, лише у середині травня рашисти розпорядились провести захоронення.

Володимир Вакуленко – дитячий письменник, поет і лауреат численних літературних премій, автор 13 книг. Він не дожив до свого 50-річчя.

У Володимира Вакуленка залишився неповнолітній син, він має інвалідність і потребує допомоги.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Офіс генпрокурора, Суспільне, поліція

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *