ОСТАННІ НОВИНИ

Заступника Резнікова обвинувачують у розтраті майже 1 млрд грн

Наталя Дуляба

|

Колишнього заступника міністра оборони України підозрюють у розтраті майже 1 млрд грн під час закупівлі військової форми, здійсненої вже під час повномасштабної війни. Про це Львівському порталу повідомили в Службі безпеки України.

Йдеться про ексзаступника міністра оборони України, який займав цю посаду із 2021 по 2023 роки.

Встановлено, що у 2022 році він, вступивши у змову зі своїми підлеглими, здійснив закупівлю неякісної військової форми у приватної компанії майже на 1 млрд грн. При цьому бійці ЗСУ не можуть використовувати цю форму, оскільки вона непридатна для експлуатації в холодну пору року в умовах ведення інтенсивних бойових дій.

Відомо, що спільником ексзаступника міністра оборони був колишній в. о. директора департаменту державних закупівель Міністерства оборони.

Правоохоронці не вказують їхніх імен, але ще в червні, коли вперше публічно стало відомо про мільярдну схему на закупівлі військової форми для ЗСУ, Українська правда, посилаючись на власні джерела, писала, що йдеться про В’ячеслава Шаповалова і Богдана Хмельницького.

Як раніше повідомляла СБУ, цю оборудку фігуранти справи організували на початку березня 2022 року, тобто невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

За даними слідства, вони закупили гуртову партію неякісних зимових курток і штанів для воїнів ЗСУ на 900 млн грн. Крім того, обвинувачені експосадовці придбали в іноземної фірми майже 3000 бронежилетів на понад 130 млн грн, привласнивши більше 100 млн грн.

Результат товарознавчої експертизи показав, що насправді реальна ринкова вартість цих бронежилетів становить лише 25 млн грн. Більше того, вони не відповідали заявленому класу захисту.

Обоє фігурантів справи перебувають під вартою, їм оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

За скоєне колишнім високопосадовцям загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, наприкінці серпня журналісти опублікували розслідування, у якому з’ясували, що турецька компанія отримала 30 млн доларів від Міністерства оборони за зимові куртки для Збройних Сил, але поставила літні за завищеною у декілька разів вартістю.

До скандальної закупівлі, як встановили журналісти, причетний племінник нардепа від «Слуги народу». У відповідь на це тодішній міністр оборони Олексій Резніков заявив, що готовий піти у відставку, якщо не доведе, що куртки дійсно були зимові.

Згодом Резніков запевняв, що Міноборони справді закупило зимові, а не літні, куртки для українських військових. Це був останній скандал із військовими закупівлями Міноборони, коли його очолював Олексій Резніков. На початку вересня Верховна Рада відправила його у відставку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *