ОСТАННІ НОВИНИ

Міноборони не купувало літні куртки за ціною зимових, – Резніков

Ольга Денисяка

|

Міністр оборони Олексій Резніков, коментуючи скандал із закупівлями форми для військовослужбовців, заявив, що Міноборони закупило зимові, а не літні, куртки і що цін по 30 доларів за турецьку куртку восени 2022 року не було. Про це повідомляє Українська правда.

Резніков сказав, що в дописі одного журналіста-розслідувача йшлося, що в Міноборони купили літні куртки втричі дешевше, а потім вони перетворилися на зимові. 

«Це не правда. І я вам хочу тут це довести. Як мінімум, відрізняється зимова форма від літньої – ви можете подивитися» , – сказав міністр.

Резніков додав, що минулої осені та зими було оформлено поставку 180 тисяч одиниць одягу, з них 45 тисяч знаходяться на складах, а 135 тисяч – у військовослужбовців ЗСУ.

«Якби літня форма була вдягнена взимку, ми б про це уже почули, 135 тисяч душ уже про це сказали б», – заявив Резніков.

Він попросив усіх ставитися до інформації більш критично й відповідально, не вводити «в оману» суспільство й партнерів України. 

Резніков заявив, що ніхто з журналістів не просив Міноборони прокоментувати « дивні інвойси, які були наведені в розслідуванні одного з журналістів-розслідувачів».

«Хочу акцентувати, що контракти були укладені у вересні 2022 року, проплати відбулися у вересні 2022 року – і поставки почали відбуватися. Дивний інвойс, який наводять із ціною нібито в 29 чи 30 доларів турецькою мовою, датований 9 грудня – я просто подивився, що там було в публікації, – коли поставки вже відбулися. Пропозиція цієї компанії була 83 чи 85 доларів, як було вказано в контракті. Жодної пропозиції від жодного виробника не існувало ніколи нижче 80-ти доларів, якщо йдеться про повноцінну зимову куртку з капюшоном, – без капюшона, якщо не помиляюся, трохи дешевше.  Коли хтось демонструє дописи з OLX – ну, вибачте, можна, напевно, купити за тисячу гривень і “Луї ВІтон” – питання, що там знаходиться (насправді – ред.)”, – заявив Резніков.

Резніков не сумнівається, що перевірка підтвердить його слова. Він запевнив, що Міноборони відкрите для правоохоронних органів, вони можуть перевірити усі поставки 1 млн 180 тисяч одиниць зимового одягу. 

Загалом 30 контрагентів було залучено для забезпечення зимовим одягом 1 мільйона 200 військовослужбовців. 

Міністр додав, що торік у Міноборони 5 осіб «без міжнародного досвіду» займалися закупівлями. «Легпром» дав їм перелік усіх українських виробників, працівники департаменту обдзвонювали їх персонально – і потім ті подавали заявки на електронну пошту.

Прямих запрошень іноземних контракторів не було, вони «заходили» через електронну пошту. «Багато народних депутатів, до речі, подорожували світом, допомагали, як могли», – сказав міністр. 

Так на Міноборони вийшло 9 іноземних постачальників, а також 21 українська компанія. 580 тисяч комплектів було поставлено іноземними контрагентами, а 610 тисяч – українськими національними. Іноземні фірми перевіряли, щоб не було російського чи білоруського сліду. 

Резніков також сказав, що торік 5 представників департаменту одночасно контрактували і зимовий, і літній одяг для війська. Літньої польової форми має бути як мінімум дві, тому замовлення було 2 млн 300 тисяч літніх комплектів.

«І все це потрібно було оформити за декілька місяців, отримавши фінансування від держави в середині серпня», – наголосив міністр.

Нагадаємо, 25 серпня на Українській правді вийшло розслідування, в якому йдеться, що одна з турецьких компаній отримала 30 мільйонів доларів від Міністерства оборони за зимові куртки для Збройних Сил, але поставила літні за завищеною у декілька разів вартістю.

Журналісти з’ясували, що одним з власників цієї компанії був племінник народного депутата президентської фракції «Слуга народу», який входить до парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Після цього нардепка від «Слуги народу» та голова антикорупційного комітету Анастасія Радіна повідомила, що звернеться до НАБУ через цю справу.

Резніков відповів на звинувачення, запропонувавши «парі» Ткачу та Радіній: якщо виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то Радіна має скласти мандат, а Ткач – піти з видання і на 3 роки припинити займатися журналістикою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *