ОСТАННІ НОВИНИ

Удар по Грозі здійснила Росія, всі загиблі були цивільними, – ООН

Наталя Дуляба

|

В Управлінні верховного комісара ООН з прав людини підтвердили, що ракетного удару по селу Гроза в Харківській області 5 жовтня завдала російська армія, а всі 59 жертв були цивільними особами. Про це повідомляє Українська правда.

Так, 31 жовтня Управління верховного комісара ООН з прав людини оприлюднило доповідь на тему: «Напад на поминальний прийом у Грозі 5 жовтня 2023 року».

«Сьогодні ми публікуємо звіт про події 5 жовтня, в якому робиться висновок, що є достатні підстави вважати, що ракета була запущена російськими збройними силами, і що під час атаки не було жодних ознак присутності військовослужбовців або будь-яких інших легітимних військових цілей у кафе або поруч із ним», – вказано у доповіді.

Звіт ґрунтується на інформації, зібраній і перевіреній представниками Моніторингової місії з прав людини в Україні, які двічі працювали у Грозі 7 і 10 жовтня. Вони оглянули місце вибуху та опитали 35 осіб, серед яких – місцеві жителі, свідки, двоє вцілілих, медичний персонал та працівники моргу.

5 жовтня ракета влучила в кафе в невеликому селі Гроза на сході України, в результаті чого загинуло 59 людей, які були присутні на поминальному обіді. Це був один із найсмертоносніших інцидентів серед цивільного населення з 24 лютого 2022 року.

Представники ООН з’ясували, що загиблі – 36 жінок, 22 чоловіки і 8-річний хлопчик – були цивільними особами, які прийшли на прийом після перепоховання місцевого жителя, військовослужбовця Збройних Сил України.

Вибух повністю зруйнував кафе і невеликий магазин. У результаті ракетного удару 15 сімей втратили двох або більше членів сім’ї.

У багатьох випадках ідентифікація спиралася на ДНК-тести останків тіл, оскільки інакше встановити особи загиблих було неможливо. Одну з жінок вдалося упізнати лише за манікюром.

«Російські збройні сили або не зробили все можливе, щоб переконатися, що ціль була військовим об’єктом, або навмисно обстрілювали цивільних осіб чи цивільні об’єкти. Будь-який з цих сценаріїв є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Ми закликаємо Російську Федерацію провести повне і прозоре розслідування для притягнення винних до відповідальності і вжити заходів для запобігання подібним атакам у майбутньому. Ми також закликаємо Російську Федерацію забезпечити доступ до ефективних засобів правового захисту, включно з належним відшкодуванням, для жертв та їхніх родин», – підкреслено у звіті.

Передісторія

5 жовтня російські окупанти обстріляли кафе та магазин у селі Гроза Харківської області. Кількість загиблих поступово збільшувалась і сягнула 55 осіб, втім ще кілька людей вважали зниклими безвісти. Через нанесений ракетний удар криміналістам доводилось ідентифіковувати решти людських тіл за допомогою ДНК-експертиз.

Зрештою ідентифікувати усі жертви ракетної атаки змогли аж через тиждень – їхня кількість зросла до 59 людей, всі вони були цивільними. Весь цей час ДНК-лабораторія працювала цілодобово, одного із загиблих встановлювали за 20 частинами тіла.

За даними прокурорів, Росія атакувала кафе у Грозі тоді, коли там поминали загиблого військового. На поминальний обід прийшла половина села. Правоохоронці не виключають, що ракетний удар міг навести хтось із місцевих.

На наступний день після російського обстрілу у Грозу виїхали експерти ООН, щоб збирати більше інформації про це порушення Росією законів та звичаїв війни.

11 жовтня СБУ заявила, що викрила зрадників, які навели російський «Іскандер» на село Гроза. Ними виявились двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік рашистів. Напередодні звільнення Харківщини вони встигли втекти у Росію.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *