ОСТАННІ НОВИНИ

Учасники саміту на Мальті домовились допомогти у поверненні депортованих у Росію дітей

Наталя Дуляба

|

29 жовтня, на другий день саміту щодо української «формули миру», який відбувається на рівні радників і дипломатичних представників на Мальті, вирішили створити міжнародну коаліцію щодо повернення дітей, незаконно депортованих у Росію. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента України.

Із відповідною ініціативою виступила делегація з Канади, яка є однією з держав-співлідерок імплементації четвертого пункту української «формули миру» – повернення військовополонених і депортованих осіб. Таку ідею підтримала низка країн-учасниць саміту.

Міжнародна коаліція країн сприятиме поверненню, зокрема українських дітей, депортованих чи примусово переміщених Росією з тимчасово окупованих територій України. Ця ініціатива стане продовженням плану Bring Kids Back UA.

«Пропозиція щодо міжнародної коаліції – це елемент плану реалізації української формули миру щодо повернення депортованих дітей, звільнення цивільних заручників і військовополонених, підготовленого й представленого на Мальті міжнародною робочою групою, до якої увійшли представники майже 30 країн і міжнародних організацій», – йдеться у повідомленні.

В Офісі президента наголошують, масова депортація й цілеспрямоване викрадення українських дітей для їхньої подальшої русифікації є спланованою геноцидною політикою Росії.

Крім того, нині в російському полоні перебувають тисячі українських військовослужбовців, які потребують допомоги. Росія не допускає до них міжнародні організації такі як ООН чи Червоний хрест.

Нагадаємо, це вже третій саміт української «формули миру», який проводять на рівні рівні радників і дипломатичних представників низки країн світу. Перший відбувся в червні у Копенгагені (Данія), другий – у серпні у Джидді (Саудівська Аравія).

Для дводенної зустрічі на Мальті 28-29 жовтня зібрались представники 66 країн світу, свою увагу вони зосередили на п’ятьох із десяти пунктах української «формули миру». Детальніше читайте тут.

На передостанньому такому саміті були представлені близько 40 країн і, як писали західні ЗМІ, тоді в Саудівській Аравії учасники досягли порозуміння щодо поваги до територіальної цілісності України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *