ОСТАННІ НОВИНИ

На саміті на Мальті працюємо щодо п'ятьох пунктів «формули миру», – Зеленський

Наталя Дуляба

|

28 жовтня на Мальті стартував дводенний саміт щодо української «формули миру», який відбувається на рівні радників і дипломатичних представників 66 країн світу. Основна увагу зосереджена на п’ятьох із десяти пунктах стратегії України. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

«Зараз на саміті на Мальті триває робота щодо пʼяти з десяти пунктів формули: «ядерна та радіаційна безпека», «продовольча безпека», «енергетична безпека», «звільнення всіх полонених і депортованих людей» і «відновлення територіальної цілісності України та світового порядку». Щодо кожного пункту формули сформовані групи держав, які зосередилися на реалізації.

Українську роботу веде Андрій Єрмак, залучені команди Офісу президента, Міністерства закордонних справ, урядовці, представники Верховної Ради України. Я вдячний усім, хто додає Україні такої дипломатичної сили», – сказав глава держави.

За словами президента, на саміт зібрались представники 66 держав, представлені всі континенти світу, відтак українська «формула миру» поступово «стає глобальною».

Володимир Зеленський подякував усім, хто вже підтримав українську «формулу миру», і додав, що є потенціал для розширення цього переліку.

«Пункти нашої формули створені саме так, щоб кожен у світі, хто справді цінує міжнародне право, міг проявити себе та свої цінності й підтримати глобальні зусилля проти агресії… Торік, коли я тільки представив її, світ іще обговорював різні бачення, доволі різні підходи щодо відновлення нашого державного кордону та чесного миру. І світова більшість поступово об’єднується навколо спільного та справедливого бачення, яке відображене формулою миру. Єдність світу – це те, що справді потрібно, щоб агресори програвали», – підкреслив президент України.

Нагадаємо, що це вже третій саміт української «формули миру», який проводять на рівні рівні радників і дипломатичних представників низки країн світу. Перший відбувся в червні у Копенгагені (Данія), другий – у серпні у Джидді (Саудівська Аравія).

На останній зустрічі були представлені близько 40 країн і, як писали західні ЗМІ, тоді в Саудівській Аравії учасники досягли порозуміння щодо поваги до територіальної цілісності України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *