ОСТАННІ НОВИНИ

У Трускавці демонтовують радянський меморіальний комплекс

Наталя Дуляба

|

У понеділок, 23 жовтня, у Трускавці почали демонтовувати меморіальний комплекс, встановлений у 1970-х роках на в’їзді у місто на честь радянської армії. Про це Львівському порталу повідомили у громадській ініціативі «Декомунізація Львівщини».

«Комуністичну символіку зі стел частково забрали раніше. Наразі відбувається демонтаж конструкцій і барельєфів, далі – дослідження та перепоховання останків», – йдеться у повідомленні.

Зі свого боку у Трускавецькій міськраді додають, що процес демонтажу сповільнився через низку юридичних процедур, втім через кілька днів на цьому місці вже не буде радянського монумента.

Водночас у Трускавці йдуть дискусії щодо того, що саме має з’явитись на цьому місті. Мешканці наполягають на встановленні меморіалу у пам’ять про військових, які загинули, захищаючи свободу й незалежність України. Таку ідею поділяє й місцева влада.

«Втім конкретні проєкти можна буде обговорювати та визначати після нашої перемоги над окупантом. Також мова йде і про можливість облаштування тут чи в іншій частині міста символічної алеї присвяченої, загиблим Героям Трускавецької громади, які полягли у війні з російським окупантом», – додають у мерії.

Нагадаємо, загалом на Львівщині досі стояли більше двох сотень радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову запрацювала робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, то в таких випадках проводять ексгумацію і перепоховання.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Станом на кінець серпня на території області знесли вже 195 радянських пам’ятників.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Трускавецька міськрада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *