ОСТАННІ НОВИНИ

ISW проаналізував, які нові загрози для Росії створять надані Україні ATACMS

Андрій Котенський

|

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували, які наслідки для росіян матиме можливість України використовувати далекобійні ракети ATACMS – становитиме загрозу для авіації РФ та ворожих складів боєприпасів у тилу, повідомляє Українська правда.

У звіті йдеться про те, що Україна вперше застосувала надані США ракети великої дальності ATACMS для удару по російських цілях на своїх окупованих територіях 17 жовтня.

The Wall Street Journal та інші західні ЗМІ підтвердили 17 жовтня, що США «таємно» надали Україні ракети ATACMS з дальністю дії 165 км протягом останніх днів, і повідомили, що українські війська вже використовували ракети ATACMS для завдання ударів по аеродромах в окупованих Бердянську Запорізької області та Луганську, окупованих Росією.

Президент України Володимир Зеленський також заявив у зверненні 17 жовтня, що ATACMS «добре себе зарекомендували», але прямо не підтвердив їх використання під час цих ударів.

Аналітики зазначають: ймовірно, США передали системи ATACMS таємно, щоб забезпечити українським силам оперативну несподіванку, і загальний шок у російському інформаційному просторі свідчить про те, що Україна досягла бажаного ефекту.

Також вони додають, що вірогідне розосередження російських літаків на аеродромах по всій окупованій Україні і переміщення авіаційних засобів далі від лінії фронту, швидше за все, порушить підтримку російською авіацією оборонних зусиль і локальних наступальних операцій.

Перебазування літаків на аеродроми, розташованих далі в тилу може вплинути на час простою російської авіації, необхідний для підтримки операцій.

Це, припускають експерти, буде особливо непросто для російських вертольотів, які тривалий час діяли на відносно невеликих ділянках фронту, щоб послабити наступаючі механізовані сили України на початку контрнаступу в червні і липні 2023 року. Розпорошення авіаційних засобів на більшій кількості аеродромів також, ймовірно, створить для Повітряно-космічних сил Росії більші проблеми з координацією і підтримкою операцій.

Поява ракет більшої дальності також становить значну загрозу для російських складів боєприпасів у тилових районах і, ймовірно, змусить російське командування обирати між укріпленням існуючих складів і подальшим розосередженням складів по всій території окупованої України.

Ключові висновки ISW за 17 жовтня:

Україна вперше застосувала надані США ракети великої дальності ATACMS для удару по російських цілях на окупованих територіях 17 жовтня.

Українські удари по оперативно важливих російських аеродромах в Україні, ймовірно, змусять російське командування розосередити авіаційні засоби і перебазувати частину літаків на аеродроми, віддалені від лінії фронту.

Російські військові постійно демонструють, що вони можуть адаптуватися до нових українських ударних засобів, але лише після того, як зазнають перших і помітних втрат від українських засобів, до яких російське командування мало б реально підготуватися.

Поява ракет великої дальності ATACMS також становить значну загрозу для російських складів боєприпасів у тилових районах і, ймовірно, змусить російське командування обирати між укріпленням існуючих складів або подальшим розосередженням складів по всій окупованій Україні.

У російському інформаційному просторі поширюються побоювання щодо застосування ATACMS, а занепокоєння росіян можливістю майбутніх ударів, ймовірно, вплине на прийняття рішень російським командуванням.

Українські війська продовжили контрнаступальні операції і просунулися вперед під Бахмутом та на заході Запорізької області.

Російські війська продовжували наступальні операції на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, під Бахмутом, поблизу Авдіївки, на південний захід від Донецька, у прикордонній зоні Донецької та Запорізької областей, на заході Запорізької області, а також просунулися вперед на окремих ділянках фронту.

Росія продовжує здійснювати кроки, спрямовані на узаконення включення добровольчих формувань до складу Росгвардії.

РПЦ продовжує зусилля з консолідації контролю над православними єпархіями на окупованих територіях України.

Як писав Львівський портал, про далекобійні ракети ATACMS Київ уже тривалий час говорить американським партнерам. Сам президент США Джо Байден каже, що це питання не знімають із розгляду, ця тема «все ще в грі».

Зі свого боку Володимир Зеленський висловлював сподівання, що Україна зможе отримати від США ATACMS вже цієї осені. Це дозволить не робити паузи у контрнаступі.

Під час візиту Володимира Зеленського до США наприкінці вересня Білий дім оголосив надання Україні нового пакету військової допомоги на 325 млн доларів. Втім у ньому немає далекобійних ракет ATACMS, натомість є посилення для української ППО. У Байдена вважають, що саме це зараз є найбільшою потребою України.

Коментуючи це, Зеленський повідомив, що Україна отримає далекобійну зброю «через певний час», адже продовжує наполегливо працювати над цим.

В ніч на 17 жовтня на 17 жовтня внаслідок завдання вогневого удару по аеродромах Бердянська та Луганська окупанти зазнали значних втрат. Ймовірно, що під час цієї атаки було вперше використано ATACMS.

17 жовтня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що ЗСУ отримали від США ракети ATACMS.

Цього ж дня Головнокомандувач Валерій Залужний показав, як ЗСУ знищують російських окупантів на території України за допомогою американських балістичних ракет ATACMS.

У США підтвердили, що Україна нещодавно отримала далекобійні ракети ATACMS у модифікації, яка має дальність 165 кілометрів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *