ОСТАННІ НОВИНИ

Чиновники Офісу президента можуть стояти на заваді скасування «правок Лозового», – ЦПК

Андрій Котенський

|

Чинна влада вже четвертий рік поспіль не може скасувати «правки Лозового», через які відповідальності за корупцію уникають та можуть уникнути десятки, якщо не сотні осіб. Серед них зокрема може бути і заступник керівника Офісу президента Олег Татаров. Про це повідомляє Центр протидії корупції (ЦПК).

Згідно із відповіддю на запит Bihus.Info, справу Татарова закрили 21 квітня 2022 року. Ймовірно, закрити її вдалося саме завдяки підставам, які передбачають «правки Лозового» –  закінчення строку досудового розслідування.

У лютому 2021 року слідча суддя Шевченківського районного суду м. Києва  відмовилася продовжувати строки слідства. Норма про необхідність продовжувати строки слідства до 6 і 12 місяців через слідчих суддів була частиною «правок Лозового».

«Справу Татарова закрили, використовуючи «найчесніших» слідчих, прокурорів і суди. А ще – норму з «правок Лозового» про необхідність продовжувати строки слідства у справах з підозрюваним через слідчих суддів. Завдяки цій нормі Татаров уник відповідальності», – зазначає голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

Уникнути відповідальності Татарову допомогла також ексгенпрокурорка Венедіктова, незаконно передавши справу з НАБУ до СБУ. Татаров у цій справі мав підозру за пособництво в дачі хабара за фальсифікацію експертизи в схемі розкрадання коштів на будівництві квартир для Національної гвардії.

Через «правки Лозового» минулого тижня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) вже закрив перший епізод справи “Роттердам+” та справу так званого «короля контрабанди» Вадима Альперіна. Збитки держбюджету по цих справах складають 19 млрд 77 млн грн.

У черзі на закриття через «правки Лозового» щонайменше 30 справ щодо корупції. Наприклад, декілька проваджень щодо ПриватБанку, в тому числі з підозрами на понад 17 млрд грн. 

ЦПК впевнений, що без підтримки тих, кому «правки Лозового» допомогли вийти сухими з води, цю ганебну норму давно скасували б.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *