ОСТАННІ НОВИНИ

Коли в Україні повноцінно запрацює е-декларування

Андрій Котенський

|

Міністр юстиції Денис Малюська в ефірі національного телемарафону заявив, що в Україні триває підготовчий етап до відновлення е-декларування, але вони мають бути подані і опубліковані у відкритому доступі до кінця січня 2024 року.

Водночас, за його словами, не всі декларації будуть у відкритому доступі. Виняток становитимуть декларації військових, які воюють.

«Зараз формуються перелік посад, щодо яких декларації залишаться закритими. Зокрема, це стосується військовослужбовців, які воюють, ЗСУ, Прикордонна служба. Виключення – члени ВЛК, особи, які відповідають за закупівлі. Ці категорії подаватимуть декларації», – повідомив Денис Малюська.

Він також розповів, що наразі ще триває технічний підготовчий період та налаштування програмного забезпечення, яке б розкривало окремі декларації..

«В будь-якому випадку до дедлайну – 31 січня 2024 року усі декларації мають бути подані і будуть розкриті для публіки. Один місяць на підготовку підзаконний нормативний актів, врегулювання, хто є ризиковою категорією для проведення повних перевірок. Протягом двох місяців у нас має запрацювати програмне забезпечення, яке дозволить відкривати категорії державних службовці, політиків, а окремі категорії залишати закритими», – зазначив міністр.

Передісторія

5 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт №9534, який врешті відновлює обов’язкове е-декларування для посадовців, але закриває сам реєстр для громадськості та журналістів.

На це суспільство відреагувало масштабною хвилею критики та обурення. Відразу на наступний день з’явилася петиція до президента з вимогою накласти вето на цей законопроєкт і повернути його в парламент із пропозицією внесення правки щодо негайного відкриття реєстру е-декларацій.

Необхідні 25 тисяч голосів петиція зібрала за рекордні три години. Втім на цьому українці не зупинились і далі продовжували підписуватись під нею, і зрештою за добу було зібрано понад 83 тисячі голосів.

Поширюючи цю петицію у соцмережах, українці одностайно засуджували і критикували такі дії нардепів, вимагаючи, аби посадовці всіх рівнів не ховали свої статки. Громадяни наголошували, що Україна – не «країна маленьких людей», тут є громадянське суспільство, яке не буде миритись із подібними витівками влади, в тому числі її законодавчої гілки.

На суспільне обурення відреагував і президент Володимир Зеленський. Він заявив, що прийматиме рішення щодо ветування закону після консультацій, але згодом таки наклав вето.

20 вересня Верховна Рада прийняла закон із правками президента, тож реєстр декларацій мають відкрити для публічного доступу вже найближчим часом.

10 жовтня стало відомо, що Зеленський підписав закон про відкриті е-декларації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *