ОСТАННІ НОВИНИ

Енергетична інфраструктура України матиме три рівні захисту від російських атак, – «Укренерго»

Ольга Денисяка

|

Енергетичні об’єкти України матимуть три рівні захисту у вигляді інженерних укріплень на випадок російських атак. Про це в інтервю Радіо Свобода розповів голова «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Перший рівень – це дійсно простий захист від вибухової хвилі, від уламків. Це переважно наповнені піском або біг-беги, або габіони, або якісь інші конструкції, які прості, які захищають саме від непрямого влучання чи то ракети, чи то «шахеда». Другий рівень – це захист від прямого влучання «шахедів». І третій рівень найбільш складний і найбільш масштабні конструкції – це захист комплексний від «шахедів» і ракет», – розповів він.

За словами голови «Укренерго», перший рівень захисту у вигляді мішків з піском – базовий, що лишився з минулої зими, а стосовно другого і третього рівнів захисту, то, як стверджує Кудрицький, «ці роботи зараз виконуються активно». На питання, коли зведення цих конструкцій може бути завершене, він припустив, що це може бути в листопаді, «до холодів повинні встигнути».

«Ми не можемо повністю, на 100% убезпечитись від масованих ракетних або дронових атак. Але що ми можемо зробити? Ми можемо знизити цей ризик до такого контрольованого рівня. Насправді що важливо? Щоб енергосистема вижила впродовж зими. Важливо, щоб швидкість, з якою ворог руйнує енергосистему, не перевищувала або не сильно перевищувала швидкість, з якою ми відновлюємо. І тоді ситуація контрольована», – зазначив Кудрицький.

Нагадаємо, ще в серпні прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зима-2023/2024 буде складною, але Україна готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій.

Зі свого боку в Міненерго кажуть, що Україна має необхідні ресурси для проходження осені й зими без знеструмлень, але Росія може вдатись до нової тактики обстрілів енергетичної інфраструктури, тож тимчасові знеструмлення все-таки можливі.

20 вересня воєнна розвідка України повідомляла, що росіяни ведуть розвідкуенергетичних об’єктів, щоб знову почати їх атакувати. А вже наступного дня Росія вдарила по енергетичній інфраструктурі Рівного.

Додамо, що в березні цьогоріч «Укренерго» підписало угоду з 15 операторами європейського енергооб’єднання ENTSO-E щодо залучення аварійної допомоги Україні. Це означає, що Україна має можливість, наприклад, при нових масованих російських атаках отримувати технічну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх країн, а й від інших країн Євросоюзу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *