ОСТАННІ НОВИНИ

Посольство розпочало евакуацію українців з Ізраїлю та Сектора Гази

Андрій Котенський

|

Посольство України проводить роботу з евакуації громадян України з території Ізраїлю та Сектора Гази. Про це повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в ефірі національного телемарафону, пише Українська правда.

Дипломат зазначив, що на території Ізраїлю по допомогу звернулися близько тисячі осіб. Загалом на консульському обліку в Ізраїлі перебуває майже 15 тисяч громадян України.

За словами посла, аеропорт Бен Гуріон працює в штатному режимі, однак через ажіотаж зросла вартість квитків.

Водночас посольство надає допомогу громадянам, у яких немає можливості оплатити переліт.

«Ми надаємо допомогу, як посольство, найбільш вразливим категоріям населення: це громадяни, які перебували на лікуванні, це громадяни з дітьми, які приїхали тимчасово, це туристи, в яких скасували рейси і які залишилися без можливості виїзду. На перший евакуаційний рейс ми вже фактично розповсюдили 200 квитків за, умовно кажучи, довоєнною ціною, до Румунії, на суботу. Я думаю, на неділю будемо планувати ще один рейс», – повідомив дипломат.

Окремо проводиться робота з евакуації українців, які проживають у Секторі Гази. У відділенні посольства України в Палестині на консульському обліку перебуває приблизно тисяча осіб, із них близько 300 проживають у Секторі Гази.

«Завдання в тому, щоб евакуювати наших громадян. Наразі група ініціативна нам зібрала списки для евакуації на 160 приблизно осіб, і ця кількість постійно зростає, на Єгипет через Рафах, і далі до будь-якої третьої країни, оскільки єгиптяни не дозволяють особам, навіть громадянам України, які в’їжджають як евакуанти з Рафаха, перебувати більше 48 годин на їхній території», – повідомив Бен Гуріон.

Посадовець сподівається, що до вихідних їм вдасться вдасться евакуювати максимальну кількість наших громадян із Сектора Гази.

Передісторія

Нагадаємо, вдосвіта 7 жовтня палестинське ісламське угруповання ХАМАС, яке контролює Сектор Гази, здійснило масовану атаку на Ізраїль. Після цього бойовики прорвали прикордонне огородження й проникли на територію Ізраїлю, окупувавши сім його громад, взяли в полон військових та цивільних. Також на відео були зафіксовані публічні вбивства та глумлення над тілами.

Спочатку Ізраїль оголосив надзвичайну ситуацію, а згодом – стан війни, що сталось вперше з 1973 року. У країні розпочалась мобілізація резервістів. Бої та обстріли з обох сторін тривають. Кількість ізраїльських жертв обчислюють сотнями убитих, серед них, як відомо, є й дві українки.

Станом на 9 жовтня ізраїльські війська відновили контроль над усіма населеними пунктами на кордоні з Газою.

Також 9 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що віддав наказ про повну блокаду сектора Гази, військові блокуватимуть навіть доступ до продовольства.

Зі свого боку воєнна розвідка України заявила, що росіяни готують дискредитаційну кампанію України на Близькому Сході. Російське ГРУ вже передало ХАМАСу захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС, щоб потім звинувачувати Україну у продажі цієї зброї терористам.

11 жовтня стало відомо, що під час бойових дій в Ізраїлі вже загинуло троє українців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *