ОСТАННІ НОВИНИ

Опалювальний сезон під час війни: Львів підготував модульні котельні, дрова і генератори

Наталя Дуляба

|

Станом на 5 жовтня Львів повністю готовий до опалювального сезону. Зважаючи на загрозу нових обстрілів Росією енергетичної інфраструктури, у місті встановили генератори, теплові насоси, твердопаливні котли, зробили запаси дров і лушпиння насіння, а також завершують обладнання пересувних котелень. Про це розповів директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Орест Тимчишин.

«Зараз ми завершуємо виготовлення шістьох модульних котелень, які ми зможемо переміщати залежно від потреби. Тобто цей модуль можна буде перевезти до школи чи іншого закладу, який буде пунктом обігріву. Всі сценарії, які можемо передбачити, ми намагаємось пропрацювати і вирішити питання резервного живлення», – сказав він.

Загалом за словами посадовця, Львів уже повністю готовий до опалюваного сезону 2023-2024. Йдеться не лише про теплові мережі, котельні і центральні теплові пункти, а й про готовність до надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути внаслідок атак російських ракет і дронів по енергетичній інфраструктурі.

Генераторами забезпечені 126 об’єктів у місті, насамперед великі котельні та центральні теплові пункти. Створено запаси пального, зокрема для теплопостачальних підприємств – понад 100 тисяч тонн палива, ще на понад 300 тисяч тонн передбачено фінансування.

«Крім газового опалення, всі заклади охорони здоров’я забезпечені твердопаливними котлами. За цей сезон ми докупили 24 твердопаливні котли…, 1000 кубометрів дров, гранульовану луску соняшникового насіння, адже нею теж можна опалювати. Якщо буде необхідність, то закупимо ще дров. Також ми працюємо з парками, щоб забирати деревину в них», – розповів Орест Тимчишин.

Водночас львів’яни, які живуть у багатоповерхових будинках і придбають власні генератори, зможуть отримати компенсацію від мерії. Детальніше про умови можна дізнатись тут.

У ЛМКП «Львівтеплоенерго» кажуть, що всі 162 котельні, ТЕЦ-1 і ТЦ «Північна» готові до роботи, всі пориви у мережі, виявлені під час гідравлічних випробувань, ліквідовані. Заборгованості за газ у підприємства немає, а на газопостачання укладені відповідні угоди.

«Паралельно ми працюємо з мешканцями щодо своєчасної оплати за тепло і гарячу воду. Тут заборгованість є [за попередні періоди], але зараз рівень оплати становить більше 100%. Тому дякуємо жителям за таку активність в оплаті і просимо не протерміновувати платежі на майбутнє, адже це впливає на стабільність нашої роботи», – відзначив керівник «Львівтеплоенерго» Олександр Одинець.

У «Залізничнетеплоенерго» також звітують про готовність до опалювального сезону під час війни, але сподіваються, що він пройде без форс-мажорів.

Нагадаємо, зазвичай опалювальний сезон у Львові стартує не швидше середини жовтня. Втім торік через тривале бабине літо його розпочали на місяць пізніше, у середині листопада.

Масштабних і тривалих відімкнень опалення й гарячої води внаслідок ракетних обстрілів РФ енергетичної інфраструктури у Львові торік не було.

Зараз станом на початок жовтня погода у Львові теж доволі сприятлива, тож наразі вмикати опалення львів’янам ще не будуть, зате тепло найближчим часом можуть подати школам, садочкам, лікарням та іншим бюджетним установам.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *