ОСТАННІ НОВИНИ

У Нідерландах розповіли, коли передадуть Україні винищувачі F-16

Ольга Денисяка

|

Першу партію винищувачів F-16 Нідерланди планують передати Україні у 2024 році. Про це заявила очільниця Міноборони країни Кайса Оллонгрен, передає Українська правда.

Міністерка пояснила, що Нідерланди здійснюють перехід на F-35, і саме тому можуть поставити F-16. За її словами, те саме стосується Норвегії та Данії.

Терміни передачі F-16 також залежатимуть від того, скільки часу потрібно буде на навчання українських льотчиків. На думку Оллонгрен, навчання триватиме від шести до восьми місяців. І це набагато менше часу, ніж Нідерланди витрачають на навчання своїх льотчиків.

Вона також розповіла, що створюється навчальний центр у Румунії, який намагаються запустити якомога швидше.

Але, найголовніше, за словами Оллонгрен, це сигнал, який Нідерланди посилають не тільки Києву, а й Москві та Кремлю.

Нагадаємо, Нідерланди дадуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19. Таким чином наразі йдеться загалом про 61 літак F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Також про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків. Таку можливість вивчає й Бельгія.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Тепер президент Володимир Зеленський говорить про 160 винищувачів F-16, саме така кількість не дозволить Росії домінувати в небі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *