ОСТАННІ НОВИНИ

ППО, захист енергооб’єктів, ремонти: як Україна готується до зими

Наталя Дуляба

|

Готуючись до опалювального сезону 2023/2024 і можливого відновлення масованих атак РФ, Україна посилює протиповітряну оборону, створює окремий захист для енергетичних об’єктів, провела ремонти на енергоблоках, розширила можливість експорту електроенергії з Євросоюзу. Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль, виступаючи на на форумі «Майбутнє української енергетики».

«Україна сьогодні має значно більшу кількість і потужність систем ППО. Минулого року не було ні Patriot, ні NASAMS, ні IRIS-T, ні SAMP-T, ні багатьох інших систем. Наша ППО стала ще більш комплексною і досвідченою. Продовжуємо працювати над її розвитком. До зими вона буде ще міцнішою, ще сильнішою й ефективнішою», – підкреслив глава уряду.

Міжнародні партнери вже надали Україні 2,3 мільярда доларів на відновлення та захист енергетики. Відтак в Україні вже провели масштабну ремонтну кампанію: зараз уже працюють сім атомних енергоблоків, ще на двох завершують роботи. Енергоблоки ТЕС і гідроагрегати ГЕС мають запрацювати ще до початку зими. Крім того, станом на кінець вересня вдалося відремонтувати понад 80% магістральних мереж.

Окрему увагу приділяють захисту енергетичних об’єктів від можливих російських атак. За словами Дениса Шмигаля, для цього влаштували багаторівневий захист: пасивний та активний.

Також Україні вдалося розширити можливість для імпорту електроенергії з ЄС більш ніж удвічі: з 500 МВт до 1200 МВт.

Ще одним важливим фактором у підготовці до зими прем’єр назвав достатню кількість власних енергоресурсів.

«Збільшуємо видобуток. Вперше пройдемо зиму, як обіцяє «Нафтогаз», завдяки власному газу. Показник видобутку «Укргазвидобування» сягнув найвищого показника за три роки. Активно працюємо над розвитком концепції «Україна – газовий сейф Європи». Переконаний, що вже сьогодні 15 млрд кубометрів газу, які є в наших сховищах, стануть надійним підґрунтям для проходження опалювального сезону», – підкреслив Денис Шмигаль.

Нагадаємо, ще в серпні прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зима-2023/2024 буде складною, але Україна готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій.

Зі свого боку в Міненерго кажуть, що Україна має необхідні ресурси для проходження осені й зими без знеструмлень, але Росія може вдатись до нової тактики обстрілів енергетичної інфраструктури, тож тимчасові знеструмлення все-таки можливі.

20 вересня воєнна розвідка України повідомляла, що росіяни ведуть розвідку енергетичних об’єктів, щоб знову почати їх атакувати. А вже наступного дня Росія вдарила по енергетичній інфраструктурі Рівного.

Додамо, що в березні цьогоріч «Укренерго» підписало угоду з 15 операторами європейського енергооб’єднання ENTSO-E щодо залучення аварійної допомоги Україні. Це означає, що Україна має можливість, наприклад, при нових масованих російських атаках отримувати технічну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх країн, а й від інших країн Євросоюзу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *