ОСТАННІ НОВИНИ

Коломойський отримав третю підозру

Наталя Дуляба

|

Олігарху Ігорю Коломойському оголосили нову, вже третю, підозру за махінації та незаконне заволодіння коштами «Приватбанку». Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Так, олігарху оголосили нову підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 27; ч. 3 ст. 28; ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення);
  • ч. 3 ст. 27; ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах);
  • ч. 3 ст. 27; ч. 3 ст. 209 (легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом).

Нові обвинувачення Ігор Коломойський отримав після того, як СБУ спільно з Бюро економічної безпеки та Офісом генпрокурора викрили нові факти його злочинної діяльності.

За даними слідства, протягом 2013-2014 років він незаконно заволодів 5,8 млрд грн. Для цього олігарх створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку [Приватбанк], в якому він був засновником та акціонером.

Протягом цього часу члени угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні «внески готівки у касу банку», хоча насправді ніяких внесків установа не отримувала.

За версією правоохоронців, така «схема» загалом дозволила Ігорю Коломойському отримати 5,8 млрд грн, що на той час було еквівалентно понад 700 млн доларів.

Потім ці фейкові «внески» були зараховані на особистий рахунок Коломойського і стали реальними безготівковими коштами.

«Щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема, віддавав їх як позики та розраховувався ними за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку», – йдеться у повідомленні.

Наразі досудове розслідування триває.

Нагадаємо, першу підозру олігарху Ігорю Коломойському оголосили на початку вересня. Тоді йому інкримінували шахрайство та відмивання майна, отриманого незаконним шляхом протягом 2013-2020 років (ст. 190, ст. 209 ККУ).

Тоді ж Шевченківський райсуд Києва обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів із можливістю внесення застави розміром майже 510 мільйонів гривень.

Ще через кілька днів олігарху пред’явили нову підозру, яка стосується його незаконних дій з Приватбанком під час очолення Дніпропетровської ОДА у 2015 році. За даними слідства, Ігор Коломойський розробив нелегальну схему виведення з банку понад 9,2 млрд грн.

8 вересня активи Ігоря Коломойського арештували, але всього лише на два дні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *