ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський вніс власні пропозиції до ветованого законопроєкту про декларування

Ольга Денисяка

|

Президент Володимир Зеленський вніс власні пропозиції до ветованого законопроєкту про відновлення електронного декларування для посадових осіб держави та місцевого самоврядування.

Відповідні пропозиції глави держави до законопроєкту № 9534 оприлюднені на сторінці документу на сайті парламенту.

Глава держави пропонує Верховній Раді зробити доступ до Реєстру декларацій відкритим, але при цьому врахувати низку особливостей щодо певних груп декларантів. Зокрема, він пропонує визначити в законі, що у відкритому доступі не відображатимуться декларації, подані:

  • військовослужбовцями Державної прикордонної служби України,
  • Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації,
  • Управління державної охорони,
  • Збройних сил України та інших військових формувань.

Крім цього, не відображатимуться декларації:

  • співробітників поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій,
  • поранених,
  • полонених,
  • миротворців,
  • осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Згідно з пропозиціями президента, ці винятки не стосуються:

  • військовослужбовців на посадах міністрів та їхніх заступників, керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади та їхніх заступників, на інших посадах в апаратах міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів системи правосуддя або відряджених на такі посади;
  • які входять до складу військово-лікарських комісій, лікарсько-льотних комісій або відряджені до них;
  • які проходять службу в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки або відряджені до них (крім осіб рядового складу підрозділів охорони відповідних центрів);
  • які здійснюють підготовку, організацію, проведення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

Напередодні президент Володимир Зеленський наклав вето на ухвалений Верховною Радою України закон, який відновлює обов’язкове е-декларування для посадовців, але закриває сам реєстр для громадськості.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт №9534, який врешті відновлює обов’язкове е-декларування для посадовців, але закриває сам реєстр для громадськості та журналістів.

На це суспільство відреагувало масштабною хвилею критики та обурення. Відразу на наступний день з’явилася петиція до президента з вимогою накласти вето на цей законопроєкт і повернути його в парламент із пропозицією внесення правки щодо негайного відкриття реєстру е-декларацій.

Необхідні 25 тисяч голосів петиція зібрала за рекордні три години. Втім на цьому українці не зупинились і далі продовжували підписуватись під нею, і зрештою за добу було зібрано понад 83 тисячі голосів.

Поширюючи цю петицію у соцмережах, українці одностайно засуджували і критикували такі дії нардепів, вимагаючи, аби посадовці всіх рівнів не ховали свої статки. Громадяни наголошували, що Україна – не «країна маленьких людей», тут є громадянське суспільство, яке не буде миритись із подібними витівками влади, в тому числі її законодавчої гілки.

На суспільне обурення відреагував і президент Володимир Зеленський. Він заявив, що прийматиме рішення щодо ветування закону після консультацій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *