ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни підбили британський танк Challenger 2, – ВВС

Наталя Дуляба

|

Російські окупанти влучили у перший британський танк Challenger 2. Український екіпаж встиг евакуюватися у безпечне місце. Про це повідомляє ВВС Україна.

Про пошкодження Challenger 2 стало відомо з відео, яке з’явилось у мережі. На ньому видно, як він горить. Про те, що йдеться саме про цей танк, підтвердило джерело журналістів в одному із західних оборонних відомств.

За інформацією джерела, танк Challenger 2 спочатку знерухомила міна. Її вибух спричинив пожежу в задньому паливному баку, після чого український екіпаж із чотирьох осіб евакуювався з танка у безпечне місце.

Також співрозмовник ВВС в західному оборонному відомстві уточнив, що поки порожній танк був знерухомлений, його вразив російський безпілотник Lancet, який фактично знищив бойову машину.

Згодом керівник Міноборони Британії Грант Шаппс підтвердив втрату танка і те, що екіпаж врятувався: «Те, що екіпаж вижив, це дуже гарно свідчить про якість британської техніки… А втрати техніки на війні бувають, так і сталось».

Водночас міністр додав, що наразі Британія не буде надсилати новий танк на заміну.

Зауважимо, що танки Challenger 2 є на озброєнні 82 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ, яка з кінця серпня бере участь у наступі в Запорізькій області. Загалом Британія обіцяла поставити Україні 14 таких танків.

Challenger 2 вважають одним із найсучасніших танків у світі. Він перебуває на озброєнні британської армії з 1994 року. За чверть століття він здобув собі славу «невразливого» танка.

Досі жоден такий танк не був втрачений у бою внаслідок вогню супротивника. Єдиний знищений «Челленджер» став жертвою «дружнього вогню» у 2003 році в Іраку.

Однак така репутація – наслідок не стільки виняткових характеристик бойової машини. Річ у тім, що їх побудували лише близько 450 одиниць. Хоча танки Challenger 2 воювали в Югославії та Іраку, суто статистично вони досить рідко брали участь у боях.

Однією з його головних переваг є багатошарова броня типу Chobham, в якій використовують керамічні пластини.

Така броня ефективна як проти кумулятивних боєприпасів (кумулятивні снаряди, протитанкові ракети або постріли з гранатометів, які пробивають броню дуже вузьким струменем, який формують продукти вибуху та розплавлений метал), так і проти підкаліберних снарядів.

Найкраще танк захищений у лобовій проєкції, тоді як борти та корма захищені гірше.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *