ОСТАННІ НОВИНИ

Румунія і Нідерланди узгодили створення тренувального центру для пілотів F-16

Маркіян Рой

|

Румунія та Нідерланди 29 серпня підписали лист про наміри щодо створення Центру підготовки пілотів на F-16. Про це у Толедо перед початком неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС повідомила глава оборонного відомства Нідерландів Кайса Оллонгрен, пише Європейська правда.

Оллонгрен відзначила, що зустріч у Толедо розпочнеться з обговорення підтримки України.

«Для Нідерландів надзвичайно важливо продовжувати демонструвати нашу єдність та нашу підтримку України у її боротьбі проти російської агресії. Нідерланди і Румунія вчора підписали лист про наміри про надання тренування та обслуговування для F-16 у навчальному центрі в Румунії», – заявила вона.

Міністерка додала, що це конкретний крок до зміцнення протиповітряної оборони України двома європейськими країнами, «і безумовно, з боку всіх європейських країн, які є учасницями коаліції F-16».

У Міноборони Румунії зі свого боку повідомили, що для реалізації проєкту Королівські ВПС Нідерландів розмістять кілька літаків F-16 на 86-й авіабазі «Лейтенант-авіатор Георге Мочорніце».

Компанія Lockheed Martin забезпечить технічну підтримку найвищого рівня через льотних інструкторів та інженерно-технічний персонал.

«Через цей центр Румунія бере на себе зобов’язання забезпечити високоякісне навчальне середовище з доступом до технічних ресурсів і найсучасніших ноу-хау не лише для румунських пілотів, а й для пілотів із країн Альянсу та партнерів, у тому числі України», – зазначив міністр оборони Румунії Анджел Тилвар.

Нагадаємо, нещодавно Нідерланди офіційно підтвердили, що нададуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19 таких літаків. Таким чином наразі йдеться загалом про 61 винищувач F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Також про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків.

У Білому домі днями теж підтвердили, що схвалять передачу Збройним Силам України винищувачів F-16 після навчань пілотів.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *