ОСТАННІ НОВИНИ

У G7 немає спільного підходу щодо «гарантій безпеки» для України, – WSJ

Анастасія Диняк

|

Підготовка країнами «Великої сімки» гарантій безпеки для України займе багато місяців, а деякі двосторонні домовленості, як очікується, будуть укладені лише наступного року. Про це повідомляє Європейська правда.

За даними The Wall Street Journal із посиланням на неназваних європейських посадовців, серед країн G7 немає спільної думки щодо того, наскільки детальними мають бути зобов’язання перед Києвом. Крім того, їм необхідно з’ясувати з Україною, якими можуть бути її майбутні військові потреби.

G7 потрібно буде координувати двосторонні переговори між західними столицями та гарантувати, що оборонна промисловість союзників зможе надати обіцяну військову допомогу Україні, не підриваючи при цьому потреби західних збройних сил у поповненні та розширенні своїх власних можливостей.

Як визнають західні посадовці, без надійних пакетів підтримки Києва Росію навряд чи вдасться утримати від продовження війни. 

Вони також називають проблемою питання спроможності ефективно розподіляти та захищати військові витрати для України в майбутні роки після зміни влади в країнах Заходу.

За даними видання, європейські союзники вже готуються до того, що довгострокові обіцянки адміністрації президента США Джозефа Байдена виявляться слабшими, ніж очікувалося, або занадто розпливчастими, щоб забезпечити надійне стримування РФ.

Як вказується у матеріалі, якщо Вашингтон суттєво зменшить свою підтримку Києва, Європа навряд чи буде спроможна фінансово чи військово заповнити цю прогалину, адже стикається з жорстким фінансовим тиском, і лише деякі країни мають оборонну промисловість, здатну зрівнятися з американською.

Нагадаємо, декларацію про гарантії безпеки для України погодили країни G7 на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Невдовзі до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились ще 12 країн: Бельгія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Норвегія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Фінляндія, Чехія та Швеція.

Потім цей список доповнили ГреціяПівнічна МакедоніяБолгаріяЛитва, Латвія, Естонія,  Люксембург та Чорногорія. Таким чином крім «Великої сімки» до гарантій безпеки для України вже долучились 20 країн. Згодом двадцять першою країною, яка долучилась до декларації G7 про гарантії безпеки, стала Словенія.

Окремі переговори щодо гарантій безпеки Україна на початку серпня розпочала зі Сполученими Штатами Америки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *