ОСТАННІ НОВИНИ

Премію Івана Франка цьогоріч отримав Микола Легкий

Анастасія Диняк

|

У Дрогобичі оголосили лауреата Міжнародної премії Івана Франка 2023 року. Ним став Микола Легкий з книгою «Проза Івана Франка: поетика, естетика, рецепція в критиці». Про це повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

Так, урочиста церемонія нагородження відбулась у Дрогобичі 27 серпня. У 2023 році Міжнародну премію імені Івана Франка присудили завідувачу відділу франкознавства Інституту Івана Франка НАН України Миколі Легкому.

Він отримав 200 тисяч гривень та золоту медаль вартістю 76 тисяч. Преміальний фонд сформували коштом благодійних внесків.

«Вітаю переможця, а також усіх номінантів премії. Ви сьогодні теж в броні і ведете свою боротьбу. Досліджуючи багату українську історію, культуру, літературу, мову, зводите недоступні для ворога захисні споруди наших духу, мудрості та гідності», – наголосив Козицький.

Довідково: Міжнародну премію імені Івана Франка у 2015 році заснував онук Каменяра Роланд Франко, який нещодавно помер. Вона є найпрестижнішою українською нагородою в галузі гуманітаристики.

Франковою премією відзначають науковців, чиї праці є вагомим внеском у розвиток соціально-гуманітарних дисциплін, мають міжнародне значення та ґрунтуються на засадах наукового осмислення історичних або сучасних процесів у культурі, політиці та суспільному житті України.

Із 2020 року нагороду вручають лише в одній номінації – «За вагомі здобутки у галузі соціально-гуманітарних наук».

У 2016 році премію отримав Верховний архієпископ-емерит УГКЦ, кардинал Католицької церкви Любомир Гузар. У 2017 році лауреатом став професор Віденського університету, президент Міжнародної асоціації україністів Міхаель Мозер та академік, почесний професор Львівського національного університету імені Івана Франка Олег Шаблій.

У 2018 році перемогу здобули професорка Українського католицького університету (Львів) та Українського вільного університету (Мюнхен) Ярослава Мельник та доцент кафедри Східноєвропейської історії Гельсінського університету Йоганнес Ремі. У 2019-му нагороду отримала доктор філології Міланського університету Марія Грація Бартоліні (Італія).

У 2020-му лауреатом Франкової премії став професору кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Ігор Сердюк.

У 2021 році Міжнародну премію імені Івана Франка присудили професору Дрогобицького педагогічного університету Леоніду Тимошенку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *