ОСТАННІ НОВИНИ

Домовленості щодо F-16 вже почали реалізовувати, – Зеленський

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна вже почала реалізовувати домовленості, досягнуті з західними партнерами, щодо отримання винищувачів F-16. Про це він сказав у своєму зверненні 25 серпня.

«Усі домовленості, які ми привезли додому від наших партнерів, уже почали реалізовувати. Передусім літаки F-16. Завдання очевидні: міжнародники – це максимальне розширення тренувальних місій. Військові – максимальне прискорення підготовки інфраструктури, відправлення пілотів, інженерів – повне забезпечення готовності України. І всі разом максимально наближають момент, коли F-16 допоможуть нам тримати якнайдалі російських терористів», – наголосив глава держави.

Володимир Зеленський також додав, що під час телефонної розмови президент США Джо Байден сповістив, що Штати долучаться до підготовки українських пілотів та інженерів на F-16.

«У цьому та інших напрямках будуть іще новини», – резюмував президент, але у жодні деталі більше не став вдаватись.

Нагадаємо, нещодавно Нідерланди офіційно підтвердили, що нададуть Україні 42 винищувачі F-16, а Данія – ще 19 таких літаків. Таким чином наразі йдеться загалом про 61 винищувач F-16. Їх українські Повітряні Сили поступово отримуватимуть по завершенню навчання пілотів й техніків, які відбуватимуться у низці країн.

Також про намір дати Україні «певну кількість» F-16 заявила й Норвегія, в тому числі два літаки нададуть для навчань льотчиків.

У Білому домі днями теж підтвердили, що схвалять передачу Збройним Силам України винищувачів F-16 після навчань пілотів.

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *