ОСТАННІ НОВИНИ

Маємо готуватись до того, що світла не буде протягом місяця-двох, – Садовий

Наталя Дуляба

|

Міський голова Андрій Садовий вважає, що ситуація з електропостачанням восени-взимку буде вкрай складною, тож Львову слід готуватись до того, що світла може не бути протягом місяця, а то й двох. Про це він сказав 23 серпня під час сесії Львівської міськради.

«Наші комунальні підприємства мають певний запас міцності, але без електропостачання виживати буде складно. Тому нам треба готуватися до того, що Львів може місяць, а й то два бути взагалі без світла. Це не жарт, я це говорю цілком серйозно… Треба готуватись до дуже важкого періоду. Ситуація, на мою думку, надзвичайно складна… Завдання просте: нам треба мати спроможність вижити, коли електропостачання не буде тижнями і місяцями», – наголосив мер.

Андрій Садовий зауважив, що треба продовжувати закуповувати пічки і дрова у багатоповерхівки, генератори й паливовози для їхньої заправки, водовозки, а також наперед планувати альтернативні варіанти водопостачання.

«Багато наших котелень за кілька годин можуть перейти на тверде паливо. Але що буде, коли будуть уражені у нас, наприклад, ТЕЦи, а світла нема вже тиждень чи місяць? Що тоді? Все, що ми дотепер зробили, – це добре. Треба готуватись, а я відчуваю певну розслабленість», – додав він.

Під час засідання заступниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк в загальному окреслювала підготовку комунальників до опалювального сезону й можливих нових атак РФ. Втім мер доручив їй детально підрахувати, яких саме засобів ще бракує місту, і скільки потрібно коштів на те, щоб їх придбати.

Нагадаємо, напередодні з робочим візитом до Львова приїжджав міністр енергетики України Герман Галущенко, він перевіряв готовність регіону до нового опалювального сезону. Наразі його оцінюють у 70%, підготовка триває.

Водночас глава Міненерго запевнив: Україна має необхідні ресурси для проходження осені й зими без знеструмлень. Але Росія може вдатись до нової тактики обстрілів енергетичної інфраструктури, тож тимчасові вимкнення світла все-таки можливі.

Як повідомляв Львівський портал, на початку серпня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зима-2023/2024 буде складною, але Україна готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій.

Ремонтна кампанія напередодні нового опалювального сезону, за словами прем’єра, йде за графіком: роботи йдуть на електростанціях, атомних блоках, гідроелектростанціях й на теплоелектроцентралях. Для всіх енергетичних об’єктів готують багаторівневий захист від російських атак.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *