ОСТАННІ НОВИНИ

Швеція не може надати Україні винищувачі Gripen, – прем’єр

Анастасія Диняк

|

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон зазначив, що під час свого візиту президент Володимир Зеленський закликав надати Україні літаки Gripen, однак наразі шведська сторона не планує цього. Про це пише TV4.

«Швеція – географічно велика країна, ми повинні захищатися, і ми ще не в НАТО… Це балансування між тим, що ми можемо виділити, і тим, що нам потрібно мати самим. Зараз Швеція є частиною так званої коаліції F-16, де триває співпраця з 14 країнами щодо гарантії, що Україна отримає польотну спроможність, – наголосив Крістерссон.

Він додав, що Швеція «не в тій ситуації», однак зробить все можливе для підтримки безпеки повітряного простору України, проте про надання літаків Gripen не йдеться.

Як повідомляв Львівський портал, 19 серпня президент України Володимир Зеленський з першою леді Оленою Зеленською прибули до Швеції. Президент вже провів переговори з прем’єр-міністром країни Ульфом Крістерссоном.

Україна і Швеція 19 серпня підписали декларацію щодо спільного виробництва та обслуговування бойових машин піхоти CV90 в Україні.

Також президент Зеленський заявив, що українські льотчики почали ознайомчі навчанні на шведських винищувачах JAS 39 Gripen.

Додамо, раніше у Повітряних силах розповіли, що Україні необхідні 128 винищувачів, щоб замінити старий авіаційний парк техніки.

Наміри передати Україні винищувачі F-16 підтвердили уряди країн Данії та Нідерландів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *