ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ прокоментувала вихід митрополита Павла зі СІЗО

Наталя Дуляба

|

Вихід митрополита УПЦ МП Павла (Петра Лебедя) зі СІЗО не вплине на справедливий розгляд справи в суді. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Напередодні за митрополита УПЦ МП Павла внесли 33 млн грн застави, тож він вийшов зі СІЗО. Втім в СБУ наголошують, що це не змінить подальший розгляд у суді справи, у якій він фігурує.

«Звільнення з-під варти колишнього намісника Києво-Печерської лаври через внесення відповідної застави не означає його звільнення від кримінальної відповідальності. Мова йде винятково про вид запобіжного заходу, оскільки інкриміновані митрополиту Павлу статті Кримінального кодексу України не передбачають безальтернативного тримання під вартою», – йдеться у повідомленні.

Випустивши московського попа з-під варти, суд Наразі суд наклав нього низку обов’язків:

  • носити електронний засіб контролю;
  • не залишати с. Вороньків Бориспільського району Київської області без повідомлення про це слідчого (за винятком невідкладних випадків, пов’язаних із небезпекою для життя та здоров’я);
  • за першою вимогою прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді в даному кримінальному провадженні;
  • утримуватися від спілкування з потерпілими та свідками.

Зараз розслідування у кримінальному провадженні стосовно Павла (Петра Лебідя) вже завершили, його адвокати ознайомлюються з матеріалами справи. Після цього обвинувальний акт скерують до суду.

Нагадаємо, митрополита УПЦ МП Павла обвинувачують у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України. А нещодавно йому висунули нову підозру – у виправдовуванні, визнання правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України.

Ще 1 квітня Шевченківський суд Києва відправив священнослужителя під цілодобовий домашній арешт. Втім 14 липня його таки взяли під варту. У СІЗО митрополит Павло просидів менше місяця.

Додамо, що в Україні митрополит Павло отримав прізвисько Паша Мерседес за свою особливу любов до дорогих автомобілів. За часи намісництва Києво-Печерської Лаври він був неодноразово фігурантів скандалів, пов’язаних із корупцією та відмиванням грошей Московським патріархатом. Зокрема, в махінаціях із тендерами на будівництво храмів та розкраданні коштів з держбюджету, які виділяли на потреби Лаври.

22 січня 2014 року під час богослужіння митрополит Павло порівняв Віктора Януковича з Ісусом Христом та запевнив його у своїй підтримці. У 2018 році він заявив, що Крим ніколи не був українським.

У 2020 році московський митрополит говорив про необхідність єдності з Росією, а після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року не став засуджувати російську владу, сказавши, що українці «пожинають плоди».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *