ОСТАННІ НОВИНИ

Паші Мерседесу оголосили нову підозру: деталі справи

Наталя Дуляба

|

Намісника Києво-Печерської Лаври Павла викрили на нових фактах підривної діяльності проти України. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

За даними слідства, митрополит УПЦ МП і намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Петро Лебідь) за день до оголошення йому першої підозри дав відеоінтерв’ю одному з вітчизняних ЗМІ. У ньому він заперечив існування України як суверенної держави.

Також священнослужитель назвав російську збройну агресію проти України «громадянським конфліктом», який триває з 2014 року.

Ініційована судова лінгвістична експертиза підтвердила ці факти злочинних дій клірика.

Митрополиту оголосили нову підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно);
  • ч. 3 ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, вчинене службовою особою повторно).

Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Слідство триває.

Нагадаємо, митрополита Павла (УПЦ МП) вже підозрюють у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України. 1 квітня Шевченківський суд Києва відправив його під цілодобовий домашній арешт, згодом термін домашнього арешту продовжили до кінця серпня.

В Україні митрополит Павло отримав прізвисько Паша Мерседес за свою особливу любов до дорогих автомобілів. За часи намісництва Києво-Печерської Лаври він був неодноразово фігурантів скандалів, пов’язаних із корупцією та відмиванням грошей Московським патріархатом. Зокрема, в махінаціях із тендерами на будівництво храмів та розкраданні коштів з держбюджету, які виділяли на потреби Лаври.

22 січня 2014 року під час богослужіння митрополит Павло порівняв Віктора Януковича з Ісусом Христом та запевнив його у своїй підтримці. У 2018 році він заявив, що Крим ніколи не був українським.

У 2020 році московський митрополит говорив про необхідність єдності з Росією, а після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року не став засуджувати російську владу, сказавши, що українці «пожинають плоди».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *