ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський прокоментував результати саміту НАТО

Наталя Дуляба

|

Коментуючи результати першого дня саміту НАТО президент України Володимир Зеленський заявив, що вони не є ідеальними, але «гарними». Про це він сказав на пресконференції з генсеком Північноатлантичного альянсу Єнсом Столтенбергом 12 липня у Вільнюсі.

«Можемо констатувати, що результати саміту гарні, але якщо було б запрошення, вони були б ідеальні», – прокоментував Володимир Зеленський.

«Я дійсно розумію, що запрошення до НАТО – це технічний сигнал. Але якщо ми подивимось на це як на серйозний фактор мотивації українського суспільства, то для мене як для президента це був дуже важливий момент. Я його порівнюю з кандидатством у ЄС. У кандидатстві немає членства в ЄС, але в кандидатстві є впевненість, потужна мобілізація для України і потужний сигнал Росії. Так само й запрошення до НАТО є сигналом», – додав президент.

Водночас глава держави додав: розуміє, що деякі країни не бачать зараз Україну у НАТО, бо бояться спалаху світової війни. Тому він вкотре повторив думку, що долучитись до Північноатлантичного альянсу Україна фактично зможе тоді, коли закінчиться війна.

«Але важливими є сигнали, про які я говорив під час зустрічі з генсеком НАТО та на інших двосторонніх зустрічах. На них йшлося про те, коли ж Україна стане членом НАТО. Ми уже чуємо, що це станеться, коли будуть відповідні умови. Моє розуміння цього: думаю, це станеться (вступ України до НАТО, – ред.), коли буде безпека на нашій території», – відзначив Володимир Зеленський.

Він також зауважив, що найкращі гарантії безпеки для України – членство в НАТО. Але допоки цього не станеться, мають діяти гарантії безпеки, які вже анонсувала «Велика сімка». Їх Зеленський назвав «важливим успіхом» і «конкретним сигналом».

Нагадаємо, на саміті у Вільнюсі Україна не отримала запрошення до НАТО. Члени Північноатлантичного альянсу вирішили, що це станеться, коли на те буде остаточний консенсус і коли Україна «відповідатиме всім умовам».

Також НАТО ухвалив багаторічну програму допомоги Україні, яка передбачає повний перехід на натівські стандарти, погодив створення Ради Україна – НАТО, а також скасував необхідність отримання плану дій щодо членства. Таким чином євроатлантичний шлях України складатиметься не з двох етапів, а з одного.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *