ОСТАННІ НОВИНИ

Найбільший мор бджіл за 30 років: на Львівщині бджолярі втратили цілі пасіки

Анастасія Диняк

|

У квітні-травні у Бродівській громаді на Львівщині зафіксували масову загибель бджіл. Йдеться про мільйони комах, деякі бджолярі втратили цілі пасіки. Про це пише ZAXID.NET.

Так, перші випадки гибелі бджіл сталися у Пониковицькому старостинському окрузі, згодом – в навколишніх селах. За словами пасічників, це найбільший мор бджіл в регіоні за минулі 20-30 років.

Причиною мору стало отруєння клотіанідином. Це заборонений з 2018 року в Євросоюзі інсектицид. Цю версію підтвердили дві експертизи. Зокрема, біологиня-ентомологиня з Одеси Марія Бондарєва зазначила, що препарати зі вмістом клотіанідину, яким отруїлися комахи, впливає на центральну нервову систему бджіл і вони гинуть від нервового перезбудження.

Окрім того, речовина надовго залишається в ґрунті і продовжує впливати на комах, також її залишки потім знаходять у вирощеній агропродукції.

Наразі, через три місяці після трагедії, слідство досі не знайшло винних. Однак першим у використанні небезпечних препаратів запідозрили приватне підприємство «Західний Буг» – найбільший агрохолдинг, що використовує тисячі гектарів землі біля Пониковиці та сусідніх сіл.

Представник ГО «Пасічники малого Полісся» і один із постраждалих Василь Целюх розповів, що масова загибель почалася після обробки полів навколо Пониковиці, що орендує ПП «Західний Буг».

Втім, агроном підприємства Роман Стрюков, відповідальний за внесення хімпрепаратів, запевняє, що землю перед посівом кукурудзи обробляли упродовж 28 квітня – 1 травня препаратом, що діє на бур’яни, «Напалм форте». За словами агронома, це калійна сіль гліфосату, що має третій ступінь небезпеки – тобто є помірно небезпечною, і не впливає на комах.

Водночас Целюх наголосив, що клотіанідин міститься виключно у препаратах, що використовуються в сільському господарстві – більше цій речовині немає звідки взятися. Він додав, що деякі агрономи говорять, що хімікати з клотіанідином використовують не лише для кукурудзи, а й для цукрового буряку, тому що останнім часом його посіви знищує навала шкідників.

Агроном Роман Стрюков, юрист Микола Боровець і директор ПП «Західний Буг» Василь Коцюпир підкреслили, що поряд є й інші аграрії, що обробляють поля навколо Пониковиці, але не повідомляють про це ані міськраду, ані пасічників.

«Ми себе винними не вважаємо. Ми єдине підприємство, яке повідомляє про обробіток полів, тому всі знають, що ми працюємо. А про 50 інших підприємств тут чомусь всі забувають», – зазначив директор підприємства.

Також на початку травня, коли ще не було відомо, від чого загинули бджоли, у мережі з’явилося фото сміттєзвалища неподалік полів, на якому було помітно розірвану упаковку хімпрепарату, що містить клотіанідин. Однак постраждалі пасічники були на сміттєзвалищі, але жодної упаковки, як на фото, не бачили

Трохи згодом фірма «Західний Буг» звернулася до Департаменту екологічної політики Львівської ОВА із заявою про те, що виявила за кілька метрів від своїх полів стихійне сміттєзвалище, а на ньому – кукурудзу, оброблену інсектицидами. До заяви додали ті ж фотографії з мережі.

На підприємстві вважають, що саме це стало причиною загибелі бджіл, однак пасічники не підтримують цю версію.

Наразі, за словами постраждалих, підприємство погрожує бджолярам судом через дискредитацію бізнесу та іміджеві збитки, ніхто не шукає порозуміння і шляхів вирішення проблеми. Микола Боровець стверджує, що погроз не було, утім, підприємство готове захищати свою репутацію в суді, якщо це буде потрібно.

За фактом масової загибелі бджіл відкрито кримінальне провадження за ст. 247 (порушення законодавства про захист рослин) ККУ. Наразі триває досудове розслідування, вивчаються результати експертизи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *