ОСТАННІ НОВИНИ

Україна вимагає позбавити російську фехтувальницю Смірнову нейтрального статусу

Анастасія Диняк

|

Національна федерації фехтування України заявила про вимогу позбавити російську фехтувальницю Анну Смірнову, через відмову потиснути руку якій дискваліфікували українку Ольгу Харлан, нейтрального статусу. Про це йдеться у відповідній заяві.

«Федерація фехтування України звернулася до Міжнародної федерації фехтування (FIE) з вимогою виключити російську шаблістку Анну Смірнову зі списку нейтральних спортсменів через невідповідність останньої цьому статусу і негайно усунути її від участі у змаганнях під егідою FIE», – йдеться у заяві.

Зазначається, що активність Анни Смірнової в Instagram, де вона відкрито демонструє вербальну і невербальну підтримку російської армії, яка є символом і реалізатором агресії проти України, свідчить, що вона аж ніяк не нейтральна спортсменка і ніколи не була такою.

У федерації фехтування також наголосили, що це вже не перший випадок, коли у список нейтральних спортсменів потрапляють особи, які «діють всупереч миротворчій місії олімпійського руху, демонструючи відкриту та активну підтримку злочинного геноциду солдат російської армії на українській землі». Зокрема, 14 червня 2023 року ФФУ вже надсилала звернення до FIE з відповідними доказами щодо іншої російської фехтувальниці Валерії Кобзєвої, яку у підсумку було позбавлено нейтрального статусу.

«Ми наполягаємо на тому, щоб Виконавчий комітет FIE переглянув процес надання нейтрального статусу і зробив його більш ефективним та прозорим для всіх членів FIE», – підсумовується в заяві.

Нагадаємо, 27 липня Ольгу Харлан дискваліфікували з чемпіонату світу з фехтування в Мілані після перемоги над росіянкою Анною Смірновою. По завершенню двобою українка відмовилась потиснути руку суперниці, запропонувавши «привітатися» шаблями. Смірнова натомість почала вимагати від українки саме рукостискання.

У відповідь на рішення росіянки Харлан покинула доріжку. Смірнова також зійшла, але за якусь мить повернулася і демонстративно залишилася протестувати на помості та вимагати дискваліфікації українки. Так Смірнова просиділа майже годину, вимагаючи від організаторів чемпіонату світу зняти Ольгу Харлан зі змагань.

Зрештою українську шаблістку таки дискваліфікували.

Сама Ольга Харлан потім прокоментувала спортивний скандал, повторивши, що не хотіла тиснути руку російській суперниці. При цьому вона додала, що РФ, тероризуючи Україну, також тероризує й спорт.

29 липня стало відомо, що Харлан отримала автоматичний допуск до Олімпійських ігор 2024 в Парижі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *