ОСТАННІ НОВИНИ

Червоноградщина досі не позбулася 43 радянських памʼятників

Анастасія Диняк

|

Усі сім громад Червоноградського району наразі виконали завдання з декомунізації на 30%. Деякі громади досі не позбулися жодного обʼєкта. Про це повідомили у пресслужбі Львівської облради.

«Спільно з робочою групою з питань декомунізації при Львівській ОВА та головами громад ми обговорили кожен памʼятник, який досі не демонтований. Зокрема, йшлося також про скандальний випадок з нововиявленими памʼятниками у Белзькій громаді. Загалом ми знайшли таких уже 5, хоч до того громада заявляла, що обʼєктів для декомунізації не має. Такі факти є неприпустимі. Ніхто не сховає тих пропагандистських символів від справедливого суду історії», – зазначив заступник голови ЛОР Юрій Холод.

Він також нагадав, що 27 липня набуває чинності закон, який дозволить головам обласних військових адміністрацій демонтувати радянські памʼятники власним розпорядженням.

Як зазначив депутати облради та учасник робочої групи Захар Миляник, всі памʼятники окупантським військам, разом з таблицями і так званими матерями-батьківщинами мають бути демонтовані до кінця 2023 року.

«Загалом на Львівщині від початку року демонтували майже 160 обʼєктів комуністичної пропаганди. До кінця року наразі залишається позбутися більше ста обʼєктів. У нас свої герої та своя історія, а ворожа пропаганда має зникнути з громадського простору раз і назавжди», – пояснює депутат.

Нагадаємо, в Україні набув чинності закон, який дозволить начальникам ОВА видавати розпорядження про демонтаж памʼятників та перейменування вулиць. Повне очищення Львівщини від тоталітарної символіки має відбутися до кінця 2023 року.

Як повідомляв Львівський портал, раніше ще два радянські памʼятники демонтували у Яворівському і Стрийському районах Львівської області. Згодом також – у Винниках та Брюховичах.

Загалом на Львівщині досі стояли дві сотні радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову запрацювала робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, то в таких випадках проводять ексгумацію і перепоховання.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Дотепер на території області знесли вже близько 100 радянських пам’ятників.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *