ОСТАННІ НОВИНИ

З квітня 2024 року ЛОДА зможе видавати розпорядження про декомунізацію

Анастасія Диняк

|

В Україні набуває чинності закон, який дозволить начальникам ОВА видавати розпорядження про демонтаж памʼятників та перейменування вулиць. Повне очищення Львівщини від тоталітарної символіки має відбутися до кінця 2023 року. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОДА.

Так, 27 липня набуває чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімів». Він дозволяє начальникам обласних військових адміністрацій видавати розпорядження про демонтаж об’єктів радянської пропаганди та перейменування вулиць на території окремих громад, у разі їх бездіяльності.

За даними директора департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Юрія Горуна, президент підписав закон ще у квітні, однак чинності він набуває після трьох місяців з дня його оприлюднення.

«Органи місцевого самоврядування мають пів року, щоб позбутися радянського пропагандистського непотребу. В разі відсутності відповідного рішення органу місцевого самоврядування, голова громади має три місяці, щоб видати відповідне розпорядження про демонтаж або перейменування. Далі ініціатива переходить до начальника ОВА. Тобто приймати рішення про демонтаж памʼятників чи перейменування вулиць у громадах начальник Львівської ОВА зможе з кінця квітня 2024 року», – пояснив Горун.

Зазначимо, від кінця 2022 року при Львівській обласній військовій адміністрації працює обласна робоча група з питань декомунізації. Від початку 2023 року в області вдалося демонтувати вже 114 об’єктів радянської та імперської пропаганди ворога.

Як повідомляв Львівський портал, раніше ще два радянські памʼятники демонтували у Яворівському і Стрийському районах Львівської області.

Нагадаємо, загалом на Львівщині досі стояли дві сотні радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову запрацювала робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, то в таких випадках проводять ексгумацію і перепоховання.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Дотепер на території області знесли вже близько 100 радянських пам’ятників.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *