ОСТАННІ НОВИНИ

Знадобляться місяці, перш ніж українці почнуть їх реально застосовувати, – Блінкен про F-16

Ольга Денисяка

|

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна отримає американські винищувачі F-16, але знадобляться місяці, перш ніж українські Збройні сили зможуть їх застосовувати, передає Українська правда.

«Справа не лише в самому обладнанні. Це ще й навчання. Це технічне обслуговування. Це вміння використовувати його у військових операціях. На все це потрібен час. Якби завтра було ухвалене рішення про передачу F-16, то пройшли б місяці і місяці до того, як вони були б реально застосовані», – йдеться в повідомленні.

За його словами, США працюють над передачею F-16 Україні, але цього недостатньо, оскільки потрібна ще програма навчань. Блінкен додав, що « процес щодо F-16 просувається».

Додамо, що напередодні радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван в інтерв’ю CNN заявив, що Джо Байден дав зелене світло навчанню українських пілотів на F-16, тож американський уряд сприятиме цьому, як тільки будуть готові країни Європи. За його словами, для підготовки таких тренувальних можливостей потрібно ще кілька тижнів.

Нагадаємо, до організації навчання для українських пілотів на F-16 зголосились 11 країн: Бельгія, Канада, Люксембург, Данія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія. Попередньо відомо, що старт запланований на серпень.

Водночас досі навіть приблизно невідомо, скільки саме літаків F-16 отримає Україна. Однак президент Володимир Зеленський вже говорив, що задоволений тією кількістю винищувачів, які збираються надати деякі західні партнери.

Зі свого боку в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *