ОСТАННІ НОВИНИ

Росія знову заблокувала «зернову угоду»

Наталя Дуляба

|

Росія заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх портів України, тому зернова ініціатива знову зупинена. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

«Спільний координаційний центр у Стамбулі оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня через чергову безпідставну відмову російської делегації реєструвати вхідний флот до участі в зерновій ініціативі», – вказано у повідомленні.

Перед цим 30-31 травня РФ без пояснень зареєструвала для інспекції лише одне вхідне судно на порт «Чорноморськ», в той час коли інші сторони Спільного координаційного центру підтвердили до участі в Чорноморській ініціативі 10 суден на три порти.

Зараз у черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 мільйона тонн українського продовольства. Це майже вдвічі більше ніж було загалом експортовано в травні. Деякі судна очікують інспекції більше трьох місяців, несучи понад 1 мільярд доларів збитків.

«Росія в черговий раз знайшла спосіб обмежити світ в їжі. Блокування реєстрації нового вхідного флоту, як і блокування найбільшого порту «Південний», є грубим порушенням умов Зернової ініціативи, під якою підписалась і країна-агресор», – наголошують у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

Натисніть на зображення для збільшення

Українська делегація скерувала листа до Секретаріату Спільного координаційного центру з вимогою відновити повноцінну роботу в складі трьох інспекційних команд та 9 інспекцій на день, як того вимагають усі процедури.

Нагадаємо, «зернова угода» наразі продовжена до 18 липня. Однак незважаючи на це, Росія регулярно перешкоджає вивезенню з України сільськогосподарської продукції. Востаннє розблокувати ініціативу вдалося 17 травня.

Загалом за 10 місяців роботи зернової ініціативи експортовано понад 30,5 мільйона тонн продукції українських аграріїв. Через постійний саботаж та гальмування росіян світ недоотримав мінімум 20 мільйонів тонн продовольства.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *