ОСТАННІ НОВИНИ

«Зернову угоду» розблокували до середини літа, – Кубраков

Наталя Дуляба

|

Після блокувань з боку Росії «зернову угоду» все-таки вдалося відновити, вона діятиме до середини літа. Про це повідомив віцепрем’єр- міністр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

За словами високо посадовця, «зернову угоду» продовжили на чотири місяці ще у березні, відтак вона залишається чинною до 18 липня.

Однак зі середини квітня Росія почала блокувати роботу ініціативи, а в травні фактично її заблокувала, бо відмовилась реєструвати новий флоту та проводити інспекції суден, які йдуть на завантаження до українських портів. Через це майже 70 суден зараз очікують в територіальних водах Туреччини.

«Зернову угоду розблоковано, вона продовжить свою дію до 18 липня. Світ продовжить отримувати українську продукцію завдяки зусиллям наших партнерів – Туреччині та ООН. Ми вдячні їм за непохитну та цілеспрямовану позицію в тому, що угода має працювати надалі та на умовах, які підписали всі сторони», – наголосив Олександр Кубраков.

Водночас він закликав партнерів, зокрема Туреччину й ООН, докласти зусиль, щоб Росія врешті не саботувала інспекції та реєстрацію нового флоту. Тоді ініціатива буде працювати ефективно.

«Сподіваємося, що наші партнери докладуть всі зусилля аби зернова угода почала повноцінно працювати на продовольчу безпеку світу, а Росія врешті припинить використовувати їжу як зброю та для шантажу», – додав віцепрем’єр-міністр із відновлення.

Разом із тим президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, говорячи про продовження дії «зернової угоди», заявив, що російська сторона пообіцяла не перешкоджати заходу турецьких кораблів у порти Миколаїв та Ольвія.

Нагадаємо, «зернову угоду» уклали у липні 2022 року за посередництва ООН і Туреччини терміном на 120 днів. Документ дозволив транспортувати українські сільськогосподарські товари через Чорне море на світовий ринок.

Торік у листопаді угоду продовжили ще на 120 днів. Термін дії закінчувався 18 березня 2023 року, тож її знову продовжили на чотири місяці, тобто до 18 липня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *