ОСТАННІ НОВИНИ

WSJ пояснила, чому Україна веде повільний контрнаступ

Андрій Котенський

|

Російські військові мали місяці, щоб окопатися та облаштувати оборону, зокрема й бункери, тому контрнаступ України йде повільно, пояснила американська газета Wall Street Journal, пише Українська правда.

Журналісти спробували відповісти на запитання, яке лунає щодня як в Україні, так і на Заході – чому контрнаступ іде так повільно.

Автори нагадали, що торік Україна, завдяки вмілим маневрам, зуміла домогтися переваги над російською армією, попри брак людей, озброєння і достатньої підтримки з повітря.

Вміле командування, гарне знання місцевості та ефективне використання дронів і цифрових технологій дозволили українським військовим дати відсіч набагато більш численній і від самого початку краще оснащеній армії, яка на їхньому тлі виглядала незграбною і загрузлою в бюрократичних зволіканнях.

Видання пише, нібито «всьому цьому прийшов кінець».

Зараз Україна намагається вибити з позицій ворога, який окопався на її території, що вважається однією з найскладніших військових операцій. Російські військові витратили місяці на будівництво оборонних споруд, зокрема бункерів, протитанкових пасток і мінних полів.

Для російських сил, які раніше цього року намагалися захопити більше українських територій, наступ не увінчався успіхом, однак утримувати оборонні позиції буде легше, пише WSJ з посиланням на Майкла О’Хенлона, фахівця в галузі безпеки Брукінгського інституту у Вашингтоні.

За словами ЗМІ, українські солдати розповіли, що російські військові в Запорізькій області «побудували кілометри звивистих, з’єднаних між собою траншей, деякі з яких укріплені бетоном або вкриті гілками і землею, щоб їх було важко виявити за допомогою дронів».

Також поля сильно заміновані, а щонайменше у двох випадках, за словами українських військових, тіла їхніх убитих товаришів також були заміновані.

Український військовий пояснює виданню: щоб узяти ці позиції, район потрібно спочатку накрити артилерійським вогнем, а потім просуватися вперед за допомогою бронетехніки, щоб задіяти піхоту. Однак брак танків та іншої бронетехніки ускладнює реалізацію цієї стратегії.

Наступ на окопані сили окупантів був важким випробуванням навіть для найпотужніших армій світу. Союзникам, які висадилися на узбережжі Нормандії під час Другої світової війни, знадобилося понад два місяці, щоб прорвати німецькі укріплення і просунутися вглиб країни.

У 1991 році перш ніж сухопутні сили коаліції просунулися під час операції «Буря в пустелі» США протягом п’яти тижнів вели повітряну кампанію, щоб послабити позиції іракських військових.

Нагадаємо, 7 липня президент Володимир Зеленський запевнив, що попри нешвидкий рух, ініціатива на фронті знаходиться в українських військових, які просуваються уперед.

Українські війська розпочали контрнаступ місяць тому, атакуючи на кількох напрямках із використанням західної техніки. Україні вдалося прорвати російську оборону в двох точках.

З 11 червня стала з’являтись офіційна інформація про звільнення нових населених пунктів України. Так, стало відомо про деокупацію на Донеччині Благодатного, Сторожового і Макарівки.

Згодом у Міноборони України підтвердили звільнення у Донецькій області 7 населених пунктів. Про взяття під контроль села Новодарівка у Запорізькій області 12 червня оголосили самі українські військові.

19 червня також стало відомо про звільнення села П’ятихатки у Запорізькій області. Разом із ним за два тижні контрнаступу вдалося деокупувати вісім населених пунктів.

25 червня Сили оборони зачистили західний берег каналу Сіверський Донець – Донбас.

Сили оборони України також просунулися вперед навколо Бахмута та створили невеликий плацдарм на східному березі Дніпра (навпроти Херсона), який утримує Росія.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що контрнаступ «іде за планом», а командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський – що Україна приберігає потенціал.

За словами українських командирів і чиновників, Сили оборони намагаються виснажити російські сили настільки, щоб створити прорив, яким зможуть скористатися головні сили контрнаступу. Україна досі не задіяла всі бригади, які вона зібрала для контрнаступу, а також зброю, надану західними союзниками.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *