ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні зафіксували рекордне споживання електрики: причина

Наталя Дуляба

|

6 липня українці встановили рекорд за обсягом споживання електроенергії. Причиною цьому є масове використання кондиціонерів. Про це Львівському порталу повідомили в «Енергоатомі».

Найвище споживання за першу половину літа зафіксували 6 липня о 16:00. Це на 7% вище, ніж у найспекотніший день літа 2022 року. Такий ріст, як кажуть енергетики, дорівнює виробничій потужності майже двох атомних енергоблоків. Головна причина суттєвого росту споживання – активне використання кондиціонерів.

«Високий рівень споживання зберігався практично до кінця дня 6 липня, що створювало значне навантаження на енергосистему. Адже ввечері знижується активність сонячних електростанцій і для забезпечення покриття високого рівня споживання необхідно залучати додаткові потужності енергоблоків», – йдеться у повідомленні.

В «Енергоатомі» додають: якщо минулого літа такі піки споживання для енергосистеми не були занадто складним завданням, то зараз різке збільшення навантаження суттєво ускладнює її роботу, оскільки система все ще відновлюється після масованих атак росіян. Тривають масштабні ремонтні роботи на електростанціях та в мережі і, відповідно, зараз працюють менше енергоблоків та основного обладнання високовольтної інфраструктури.

Відтак українців закликають економніше споживати електроенергію з 16:00 до 23:00 год. У цей час просять зменшити використання кондиціонерів й потужних електроприладів, а також не вмикати їх одночасно, особливо у вечірні години.

Нагадаємо, 4 липня «Енергоатом» заявляв про ріст споживання електроенергії на 9%. Причиною цьому стала спека й активне використання кондиціонерів.

Водночас енергетики ще раніше попереджали українців, що навесні і влітку цьогоріч в енергосистемі може бути дефіцит потужності через пошкоджене російськими обстрілами обладнання. Втім в «Енергоатомі» запевняли, що вимкнення світла влітку є крайнім варіантом, а ймовірний брак потужності планують компенсувати іншими способами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *