ОСТАННІ НОВИНИ

Найбільша повінь за 40 років: на Львівщині досі ліквідовують наслідки підтоплення

Ольга Денисяка

|

Очільник ДСНС Львівщини Юрій Кігітін заявив, що причиною повені 10 червня у Дрогобицькому та Стрийському районах став сильний дощ. Востаннє таке масштабне підтоплення на Львівщині було ще в у 1980 роках. Про це Юрій Кігітін повідомив під час засідання Львівської обласної ради, передає Львівський портал.

«На мою думку, причиною надзвичайної ситуації став сильний, шквальний дощ, з яким не справилася пропускна здатність річок. Настільки швидко йшла вода, що наш підрозділ не зміг виїхати – його заблокувало. За словами місцевих мешканців, схожа повінь, але все ж не такого масштабу, була ще у 80-ті роки», – сказав Юрій Кагітін.

За його словами, внаслідок повені на три доби було порушено умови нормального проживання понад 2500 мешканців громади. У Дрогобицькому районі через підвищення рівня води в річках Східничанка і Стрий було підтоплено вулиці в Східниці та Новому Кропивнику, зокрема, понад 100 домоволодінь, 10 готелів, 11 магазинів, 15 автомобілів були затоплені. У Східниці також було затоплено дорожнє покриття та декілька мостів. Через це рятувальникам було складно дістатись до мешканців. Впродовж 10 днів ДСНС відкачувала воду з домогосподарств.  

Як розповів голова Сколівської громади Микола Романишин, на Сколівщині досі ліквідовують наслідки негоди. Зокрема, підтопленими залишаються домогосподарства, ведуться ремонти зруйнованих мостів та доріг.  

Органи місцевого самоврядування запевнили, що проводять заходи для запобігання повеней у майбутньому.

Заступник голови селища Східниця Петро Кость заявив, що згідно проведених місцевими комісіями розрахунків, загальна сума для проведення аварійно-відновлювальних робіт склала майже 32 млн 860 тис. 

Депутати прийняли рішення розробити програму підтримки громад та відновлення гідротехнічних споруд. Обласна рада також звернеться до обласної військової адміністрації з проханням про виділення коштів на подолання наслідків негоди.

Нагадаємо, ввечері 10 червня через сильну зливу у Східниці вийшла з берегів річка Східничанка і підтопила курортне містечко та сусіднє село Урич.

Вода заповнила дороги, вулиці, подвір’я і будинки людей, подекуди потоком навіть змило автомобілі. Рятувальники почали евакуйовувати частину мешканців.

Під підтоплення потрапили Дрогобицький і Стрийський райони. Відомо, що постраждали близько сотні будинків, 6 мостів, низку готелів і магазинів, автомобілів, а також доріг.

Постраждалих серед місцевих немає.

Від 12 червня ділянку дороги Східниця – Верхнє Синьовидне тимчасово перекрили для проїзду транспорту. Там проводять невідкладні роботи з відновлення зруйнованої проїзної частини.  Про відновлення руху повідомлятимуть додатково. Також триває ремонт на дорозі Східниця – Урич.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *