ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський схвалив націоналізацію банку російського олігарха Фрідмана

Маркіян Рой

|

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про націоналізацію «Сенс Банку», який належить російським бізнесменам Михайлу Фрідману та Петру Авену.  Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на картку законопроєкту Верховної Ради.

Схвалений закон дозволяє НБУ націоналізувати банки підсанкційних власників. В цей список потрапив «Сенс Банк» Михайла Фрідмана та Петра Авена.

За даними ЕП, попри підписання президентом закону  процес націоналізації не розпочнеться цього тижня. Ймовірними датами стануть 23 або 30 червня.

Зазначимо, АТ «Сенс Банк» — це колишній «Альфа-банк», який належав громадянам росії. Станом на жовтень 2022 року, бенефіціарами банку є російські олігархи з громадянством Ізраїлю Андрій Косогов (40,96 %), Петро Авен (12,4 %) та Михайло Фрідман (32,86 %).

1 грудня 2022 року банк відмовився від старого бренду через його походження і був перейменований у «Сенс Банк».

Як відомо, Міхаіл Фрідман, який є уродженцем Львова, також є засновником відомого джазового фестивалю у Львові.

Як писав Львівський портал, Фрідман засудив повномасштабне вторгнення росії в Україну, хоча до цього не висловлювався щодо російської агресії. А згодом стало відомо, що олігарх хоче отримати українське громадянство та перереєструвати свої основні активи до України.

Російський Forbes оцінює статки Міхаіла Фрідмана у 15,5 млрд доларів. Також його вважають 11 найбагатшою людиною у Великій Британії.

У вересні 2022 року повідомлялось, що Фрідман хоче відкупитись від санкцій 1 мільярдом доларів.

29 травня 2023 року Рада дозволила націоналізацію банків підсанкційних власників.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *