ОСТАННІ НОВИНИ

Яку компенсацію отримають українці із затоплених регіонів

Наталя Дуляба

|

На засіданні 16 червня Кабінет Міністрів погодив виділення більше 1,5 млрд грн на допомогу мешканцям південних регіонів, які затопило внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі уряду.

Процедура виплати компенсацій за пошкоджені та зруйновані будинки буде аналогічною до програми «єВідновлення». Втім заявки подавати треба буде не у «Дії», а через органи місцевої влади.

«Людина обиратиме один із двох варіантів: або придбати собі інше житло, або взяти гроші на самостійний ремонт чи відбудову власного будинку. Для здійснення цих виплат з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії прямо зараз виділяємо понад 980 млн грн», – розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він додав, що для того, аби оперативніше на Херсонщині й Миколаївщині проводити технічні обстеження пошкодженого житла, сюди приїдуть 150 спеціалістів із десятка регіонів України. Вони увійдуть до складу спеціальних комісій, які формують на місцях громади.

Крім компенсацій, які зможуть отримати українці в майбутньому за пошкоджений чи зруйнований дім, найближчим часом усім постраждалим від повені виплатять по 5000 грн одноразової матеріальної допомоги. На такі виплати вже виділили 560 млн грн.

Проєкт рішення про порядок використання цих коштів мають якнайшвидше розробити профільні міністерства, адже в уряді хочуть розпочати виплати через тиждень.

«Одночасно проводимо перемовини з міжнародними гуманітарними організаціями щодо здійсненнями ними аналогічних виплат», – додав Денис Шмигаль.

Додамо, що в Україні почали створювати реєстр громад, постраждалих від затоплення, спричиненого підривом дамби Каховської ГЕС. Попередньо відомо, що до такого реєстру вже включили майже 200 населених пунктів Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської областей із населенням 1,4 мільйона людей.

Нагадаємо, російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС уночі 6 червня, невдовзі вона пішла повністю під воду. У зоні затоплення опинились близько 80 населених пунктів, розпочато евакуацію.

Українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид і порушення законів війни. За справу взялися й експерти Міжнародного кримінального суду.

Європарламент зі свого боку визнав підрив греблі Каховської ГЕС воєнним злочином Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *