Росія влаштувала показове судилище над 22 «азовцями»

Андрій Котенський

|

У російському Ростові-на-Дону влаштували показове судилище над 22 «азовцями», які боронили Маріуполь і «Азовсталь», серед них – вісім жінок. Про це повідомляє Українська правда із посиланням на Associated Press.

Як йдеться у повідомленні AP, окупанти у середу влаштували судилище над 22 українськими захисниками, які потрапили в полон під час бойових дій в Україні.

Йдеться про членів батальйону «Азов», який воював з російськими загарбниками в Маріуполі.

Українським бійцям окупанти висунули звинувачення в участі в терористичній організації та участі в діях, спрямованих на повалення підтримуваної Росією влади в Донецькій області.

У разі визнання їх «винними» окупанти можуть посадити українців на строк від 15 років до довічного ув’язнення.

З 24 осіб, яким висунуті звинувачення, двоє були обміняні на російських військовополонених в рамках обміну.

З решти 22 «азовців», вісім – жінки, які, за повідомленнями, працювали кухарями в батальйоні «Азов».

Нагадаємо, що із 16 до 20 травня 2022 року, після 3-х місяців оборони й боїв, 2 439 військовослужбовців вийшли з підземель заводу «Азовсталь», сподіваючись на обмін між Росією та Україною. Частину бійців згодом вдалося визволити з полону.

За даними родин захисників Маріуполя, уже рік у російському полоні перебувають більше, ніж 1900 військових-захисників «Азовсталі», з них – понад 700 бійців полку «Азов».

Як відомо, у ніч на 22 вересня 2022 року стало відомо, що Україна повернула з російського полону 215 військових. Дві сотні з них – це захисники маріупольської «Азовсталі», яких обміняли на одіозного Віктора Медведчука. Інших обміняли на 55 російських військовополонених.

У патронатній службі «Азова» повідомили, що звільнені з полону військові перебували у шокуючому стані – майже всі 215 осіб мають крайній ступінь анорексії. Усім надавали належну медичну допомогу та реабілітацію.

П’ятеро українських бійців перебувають в Туреччині під гарантіями захисту президента Реджепа Ердогана. Там вони залишатимуться до кінця війни.

Зокрема йдеться про командира полку «Азов» Дениса Прокопенко «Редіс», заступника командира полку Святослава Паламара «Калину» та командира 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергія Волинського «Волину», Дениса Шлегу та Олега Хоменко.

Дружина голови бригади НГУ «Азов» Катерина Прокопенко розповіла, що керівний склад маріупольського гарнізону бригади Національної гвардії України «Азов» перебуває на закритому режимному об’єкті в Туреччині.

Також відомо, що жоден з визволених полонених не бачив представників Червоного Хреста, які мають слідкувати за дотриманням Женевської конвенції стосовно поводження із полоненими.

29 липня 2022 року Україну сколихнула шокуюча звістка, що в окупованій Оленівці від вибуху, який влаштували росіяни загинули 53 українських захисників, що перебували у російському полоні. Більшість із них – легендарні оборонці Маріуполя із «Азовсталі».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *