ОСТАННІ НОВИНИ

Львів візьме участь у міжнародному музичному маратоні пам'яті Василя Сліпака  

Ольга Денисяка

|

З 10 червня по 2 липня пройде Сьомий Відкритий міжнародний музичний маратон пам’яті оперного співака, Героя України Василя Сліпака. Співака-Героя згадуватимуть в Україні, Франції, Британії. Про це Львівському порталу повідомили організатори маратону.

На світових сценах зберуться музиканти, щоб вшанувати музиканта й воїна, який загинув на сході України. Основними темами Маратону Сліпака є вшанування полеглих за Україну артистів (Маріупольський оркестр «Ренесанс» під орудою Василя Крячка виступить у Національній філармонії України 10 червня).

Згадка про тих близьких Василеві композиторів, чиї серця не витримали під час війни (Струнний квартет «Фенікс» зіграє музику Ганни Гаврилець та Олександра Козаренка 30 червня у Львові). Роздуми мистецтва над суттю життя та надією, яка залишається нам (Четверта симфонія Густава Малера прозвучить у програмі Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії 29 червня). Також жага до життя, сучасна енергія, бажання експериментувати — це виступ відомої української композиторки Алли Загайкевич у Парижі 30 червня.

Камерні та оркестрові програми Львівської національної філармонії 1 та 2 липня, які увінчають Маратон. Його Прелюдією вже став камерний виступ українських музикантів у Лондоні 20 травня з класичною програмою української та європейської музики. Серед інших подій — київський показ фільму режисерів Леоніда Кантера та Івана Яснія «МІФ», що свого часу по-справжньому вразив багатьох глядачів не лише інформаційно, але й емоційно.

Програма маратону:

  • 20 травня. Лондон, Український Клуб

Прелюдія Маратону

Виконавці: Ірина Житинська, мецо сопрано; Юлія Шпиг, сопрано; Тарас Житецький, бард; Олена Білаш, фортепіано

У програмі: українська і європейська классика

  • 10 червня. Київ, Національна філармонія України

Янголи мистецтва

Виконавці: Маріупольський камерний оркестр “Ренесанс”; Василь Крячок, диригент

  • 29 червня. Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика

Про скорботу, велич і сміх

Виконавці: Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії; Вінсент Козловський, диригент

Програма: Густав Малер (1860–1911). Симфонія №4 (1901)

  • 30 червня. Львів, Гарнізонний храм Св. апп Петра і Павла

Молитва для Василя

Виконавці: Струнний квартет «Фенікс» у складі: Микола Гав’юк, скрипка; Петро Тітяєв, скрипка; Вадим Педорич, альт; Денис Литвиненко, віолончель

Програма: Олександр Козаренко (1963–2023). «Три інвенції для чотирьох мелодичних інструментів» (1988); Allegro moderato; Recitativo doloroso; Allegro qusto. Ганна Гаврилець (1958–2022). Струнний квартет №4 «Експресії» (2003). Гія Канчелі (1935–2019). “Night Prayers” ( “Нічні молитви” з циклу “Життя без Різдва”) (1995)

  • 30 червня. Культурний центр України в Парижі

Виконавці: Ілля Бондаренко, скрипка; Джефрі Стоунхауз, флейта; Алла Загайкевич, електроніка

Програма: Алла Загайкевич. “Voice/Way”, електроакустичний твір; Джеймс О’Келеґен. “Into sections” для флейти те електроніки; Ілля Бондаренко. “Erebus” для скрипки та електроніки; “Myth…” електроакустична імпровізація з голосом Василя Сліпака.

  • 1 липня. Львівська національна філармонія

Пісні для Василя

Виконавці: Роман Страхов, баритон; Аліна Діденко, сопрано; Чайковський Андрій, скрипка; Божик Олександр, скрипка; Піхманець Леся, альт; Римар Максим, віолончель; Кірчанова Ірина, фортепіано

Програма: Камерні та вокальні твори українських композиторів

 2 липня. Львівська національна філармонія

Spirito d’amore. Mozart

Виконавці: Маріанна Цвєтінська, сопрано; Роман Страхов, баритон; Олег Лановий, тенор; Андрій Чайковський, скрипка; Антон Літвінов, режисер; Роман Страхов, автор ідеї; Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова»; Юрій Бервецький, диригент

Програма: Вокальні та інструментальні твори Вольфґанґа Амадея Моцарта

Нагадаємо, Василь Сліпак був учасником Революції Гідності, волонтером та добровольцем Правого сектору. Воював у районі Донецького аеропорту, брав участь у боях за Авдіївку. Загинув у 2016 році від кулі снайпера біля Луганського, йому тоді був 41 рік. Ціною власного життя врятував побратимів, адже українські захисники зуміли відбити атаку російських збройних формувань біля Дебальцевого та перейти у контрнаступ, посунувши противника з укріплених позицій.

Василь Сліпак був вихованцем відомої львівської хорової капели «Дударик», а з 1997 року почав працювати у Паризькій національній опері, згодом став її солістом. Лауреат численних мистецьких конкурсів, громадський діяч, кавалер орденів «За мужність» та «Золотої зірки» (посмертно), Герой України. Поховали Василя Сліпака у Львові на Личаківському кладовищі.

У 2018 році в Україні зняли фільм «Міф» про Василя Сліпака, на його честь організовують музичні маратони, у Львові також збираються створити парк імені Василя Сліпака та оперу в його честь.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *