Зеленський обговорив постачання F-16 зі шістьма прем’єрами

Наталя Дуляба

|

Під час свого візиту у Молдову 1 червня президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністрами шістьох країн, під час якої обговорив нюанси, пов’язані з наданням Україні винищувачів F-16. Про це Львівському порталу в Офісі президента.

У зустрічі, яка відбувалась у межах так званої «коаліції винищувачів», взяли участь глави урядів Великої Британії Ріші Сунак, Нідерландів Марк Рютте, Польщі Матеуш Моравецький, Данії Метте Фредеріксен, Швеції Ульф Крістерссон та Бельгії Александр де Кроо.

Лідери обговорили практичні питання, пов’язані з початком тренування українських пілотів на винищувачах F-16 та на літаках інших типів. Сторони домовилися почати цей процес найближчим часом.

«Учасники зустрічі також торкнулися питань майбутнього постачання літаків і створення необхідної для них інфраструктури», – додають в Офісі українського президента.

Володимир Зеленський та європейські лідери домовилися після майбутніх консультацій зі США продовжити роботу над офіційним рішенням про створення коаліції бойових літаків на наступній зустрічі у форматі «Рамштайн».

Згодом під час брифінгу для журналістів глава держави сказав, що партнери готові надати Україні F-16, але головну роль мають відіграти Сполучені Штати Америки.

«Попри те, що наші колеги й союзники готові нам допомагати, все ж таки це літаки США. Але сьогодні я почув про потужну підтримку великої кількості країн і, що важливо, – велику кількість літаків-винищувачів, які, я впевнений, найближчим часом під лідерством США ми об’єднаємо й створимо цю коаліцію», – прокоментував Зеленський.

Нагадаємо, у травні Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До неї вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

Згодом Білий дім підтвердив, що найближчими місяцями США і союзники обговорюватимуть, коли і скільки винищувачів отримає Україна. Тим часом українські Повітряні Сили кажуть, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї літаків, тобто від 36 до 64 F-16.

Тренуванням українських пілотів на винищувачах F-16 керуватимуть Данія та Нідерланди. Самі навчання ще не розпочались, наразі триває підготовка.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *