ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові на вулицю Шевченка повертають громадський транспорт

Андрій Котенський

|

Реконструйовані два кілометри вулиці Шевченка, яку розпочали ремонтувати у 2020 році, офіційно відкрили для проїзду транспорту. Із 1 червня проїзд вулицею відновить громадський транспорт. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

У мерії повідомляють, що за три роки тут облаштували нове квазікільце, велодоріжку з обох сторін та капітально відремонтовали відрізок, протяжністю 1,4 км: від вул. Залізничної до вул. Хорватської. Тут також замінили всі підземні комунікації, посадили нові дерева, облаштували зупинки громадського транспорту та нові трамвайні платформи, оновили тротуари та встановили питний фонтанчик. Усі ці роботи коштували місту 334,9 млн грн.

На відремонтованій вулиці Шевченка замінили всі підземні комунікації – а це трохи більше 3 км водопроводу і понад 2 км каналізації. Постелили нове дорожнє покриття, площею майже 15 тис. м2, облаштували 3 смуги для руху транспорту, зокрема, виділили окремі смуги для громадського транспорту, через що проїзд по вулиці стане швидшим. Облаштували велодоріжки і велосмуги, яких до того не було. Облаштували нові зупинки для громадського транспорту, зокрема нові трамвайні платформи. Встановили нові світлофорні об’єкти, та 80 паркомісць.

«Також, що не було передбачено в початковому проєкті, – ми облаштували громадський простір на вул. Шевченка, 30 з лавочками для відпочинку і питним фонтаном», – розповів директор у ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

За його словами, ремонтні роботи на останній частині – від вул. Залізнична до вул. Я. Мудрого, доводилося двічі призупиняти. Перший раз зупиняли, коли виявили великі скальні породи, а другий раз, коли проєктант за власний кошт усував неточності у проєкті.

Щодо озеленення, то за інформацією управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради, на вул. Шевченка всього на цій ділянці має бути 89 дерев та 994 кущі. Станом на зараз висадили 47 нових дерев і майже 474 кущі. Решту – досаджуватимуть до кінця року.

«На цій вулиці фактично не було кущів. А зараз більше тисячі ми висаджуємо. Щодо виду дерев, які тут будуть рости, то, в більшості, це платати. Такий вибір виду дерев зумовлено зміною клімату. Також відзначу, що 60% дерев, які зрізали, були в незадовільному стані. Вони мали пошкодження, які призводили до того, що вони загнивали», – розповіла керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Галина Микітчак.

Як повідомив Олег Забарило, директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури, від завтра, 1 червня, по вул. Шевченка повноцінно розпочне курсувати громадський транспорт – відновить рух трамвай №7 та автобусні маршрути №61 і №17. Завдяки відокремленим смугам, трамваї по вул. Шевченка після ремонту дороги курсуватимуть швидше. На ділянці вже протестували всі типи трамваїв, що є у місті, аби визначити, які з них підходять найкраще на цей маршрут.

Попередньо планують, що на маршруті №7 працюватиме 10 трамваїв, з інтервалом руху 8-10 хв. Початок руху – о 6:30. Останні рейси з обох кінцевих зупинок – о 22:00. Упродовж тижня на маршруті вивчатимуть пасажиропотік. Відтак, графіки корегуватимуть. За потреби, можуть збільшити кількість транспорту та продовжити час руху.

Нагадаємо, що за понад три роки капітального ремонту невеликої частини вулиці Шевченка, довжиною близько 2 км, з міського бюджету Львова вже витратили близько 335 мільйонів гривень коштів платників податків.

Як відомо, ремонт частини вулиці Шевченка від церкви святої Анни до вулиці Левандівської (відстаннь близько 2 км – ред.) стартував ще 30 січня 2020 року у три етапи і мав бути завершений за два роки.

Перший етап – облаштування квазікільця від вул. Залізничної до вул. Левандівської. Цю ділянку відремонтували за майже 90 мільйонів гривень.

Другий етап – ремонт ділянки від церкви святої Анни до вул. Я. Мудрого. Обійшовся місту у майже 59 млн грн.

Третій етап – це ремонт ділянки від вул. Я. Мудрого до вул. Залізничної. Вартість робіт становить 186,6 млн грн.

Усі роботи проводив ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл».

Варто зауважити, що вулиця Щевченка є однією із головних дорожніх артерій Львова, що тягнеться майже від центру міста до мікрорайонів Рясне і Рясне-Руської. Ділянка вулиці Шевченка (від вулиці Левандівської до вулиці Омеляна Ковча) на сьогодні пережила ямковий ремонт і також потребує капітального ремонту.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *