ОСТАННІ НОВИНИ

У поліції розповіли деталі справи щодо скотомогильника біля Великих Мостів

Наталя Дуляба

|

За забруднення землі судитимуть 33-річного мешканця Червоноградського району, який самовільно скинув тваринні рештки серед лісу біля села Боянець. Про це Львівському порталу повідомили у відділі комунікації Нацполіції Львівщини.

Йдеться про випадок, який стався цьогоріч 23 березня у лісосмузі поблизу села Боянець Червоноградського району. Тут на «гарячому» спіймали чоловіка, який скидав із причепа тваринні рештки у викопану яму.

Побачивши правоохоронців, він почав утікати, втім зрештою порушника таки спіймали. На чоловіка відразу склали адміністративний протокол за невиконання вимог про зупинку (ст. 122-2 КУпАП).

Примітно, що тоді поліція не називала жодних деталей щодо затриманого. Втім активісти стверджували, що ним є 30-річний Андрій Голод – син старости Боянця Петра Голода. Сам посадовець підтверджував цю інформацію журналістам. Він заявив, що не виправдовує вчинок сина, але нарікав, що місцеві мешканці активно скуповують для забою худобу, а рештки викидають у лісах, тож цю проблему не можуть вирішити роками.

Також Петро Голод заявляв, що після цього випадку у село приїжджала комісія з Держекоінспекції, яка виписала йому штраф.

Тепер у поліції кажуть, що тваринні рештки навантажив у причіп, вивіз у лісосмугу і скинув у яму біля Боянця 33-річний житель Червоноградського району.

«Ці дії привели до забруднення земельної ділянки відходами, шкідливими для довкілля та здоров’я людей через накопичення в ґрунті токсичних хімічних сполук. Порушено правила санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, а також законодавство про охорону земель», – вказано у повідомленні Нацполіції Львівщини.

Чоловіку оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 (забруднення або псування земель) ККУ.

Санкція статті передбачає покарання – штраф від 1000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

Несанкціонований скотомогильник уже ліквідували. Слідство правоохоронці завершили, а обвинувальний акт скерували до суду, який і буде обирати покарання фігуранту справи.

Нагадаємо, село Боянець відоме своїм стихійним скотомогильником, який виявили ще на початку 2017 року. Тоді його площа становила близько 3 га, згодом вона збільшилась і фактично дійшла до Великих Мостів.

Активісти тоді пояснювали, що місцеві мешканці, які активно займаються забоєм тварин у промислових масштабах, стали викидати відходи просто у лісосмугах, частково їх закопували. Продукуючи такі нелегальні скотомогильники, люди економлять кошти на безпечній утилізації тваринних решток, але натомість забруднюють землю і ґрунтові води. А як відомо, у Боянці протікає річка Свиня,  яка своєю чергою впадає у Західний Буг.

Ще в 2019 році у Боянці планували звести завод, який би переробляв сміття, включно з відходами тваринного походження та медичними відходами. Через протести будівництво відклали і лише тепер проєкт відновили.

Відомо, що потужність такого заводу становитиме 220 тис. тонн на рік. Детальніше читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: поліція

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *