ОСТАННІ НОВИНИ

Сина старости села на Львівщині спіймали на скиді тваринних решток у лісі

Наталя Дуляба

|

У селі Боянець Великомостівської громади під час скидання рештків тварин у яму затримали місцевого жителя Андрія Голода. Він є сином старости цього села Петра Голода, обов’язком якого є слідкувати за порядком на своїй території. Про це пише Zaxid.net.

Випадок стався 23 березня у лісосмузі поблизу села Боянець. Тут поліцейські під час патрулювання помітили автомобіль із причепом. В цей момент водій потайки скидав тваринні рештки у викопану яму.

Побачивши поліцейських, чоловік кинув причіп, сів у своє авто та почав втікати. На вимогу зупинитись не реагував. Зупинили порушника за кілька кілометрів від нелегального скотомогильника.

На затриманого відразу склали адміністративний протокол за невиконання вимог про зупинку (ст. 122-2 КУпАП). Також на місце викликали слідчо-оперативну групу, яка і зафіксувала скидання відходів у незаконний скотомогильник.

Керівник ГО «Дорожній контроль Захід» Олександр Клімов розповів, що затриманим виявився Андрій Голод – син місцевого старости Боянця Петра Голода.

Староста села Боянець Петро Голод підтвердив журналістам, що його 30-річного сина Андрія затримала поліція під час скидання решток тварин біля місцевого лісу.

Петро Голод запевняє, що не виправдовує дії сина, водночас каже, що в селі багато підприємців, які займаються скуповуванням і забоєм худоби, а рештки викидають під лісом. З його слів, місцева влада бореться з цим, однак проблема не вирішена роками.

Про незаконні скотомогильники в Боянці повідомляли ще у 2017-2018 роках. У нелегальному викиді тваринних рештків підозрювали тодішнього сільського голову Василя Пограничного.

«Ми вже то вирішуємо на рівні Великомостівської міської ради, щоб відвели для цих потреб земельну ділянку. Люди виживають і тим займаються. Відходи є. Костомельний завод то бере, то не бере. Неодноразово разом з міським головою проводили збори з людьми, які тим займаються. Вони обіцяли, що припинять. Але так воно є вже десятками років», – каже Петро Голод.

З його слів, нещодавно в село приїжджала комісія обласної екоінспекції, після цього скотомогильники поприбирали. Старості теж виписали штраф.

Після затримання «на гарячому» Андрія Голода сокальська поліція відкрила кримінальне провадження за фактом забруднення земель (ч. 1 ст. 239 ККУ). За даними аналітичної системи YouControl, Андрій Голод не зареєстрований як ФОП, отже, можна припустити, займається цим бізнесом нелегально.

Як розказав слідчий відділення поліції у Сокалі Ігор Дещиця, наразі у справі триває слідство. На околиці Боянця на землях сільськогосподарського призначення виявили скотомогильники різної давності та в різних місцях. Тривають дослідження забруднення території, взяті взірці ґрунту. Також поліцейські вилучили транспорт, яким Андрій Голод здійснював вивіз.

«Під час слідства буде встановлено, чи забруднення становить загрозу для життя і здоров’я громадян. Якщо так, то це кримінальна відповідальність. В іншому разі це буде адміністративна відповідальність і матеріали буде скеровано в екологічну інспекцію», – каже Ігор Дещиця.

Наподалік у Жовкві є костомельний завод, однак за переробку рештків тварин там треба платити. За даними поліції, вартість переробки 2 тонн відходів – близько 1000 грн. Щоб не платити за утилізацію, місцеві підприємці скидають рештки біля лісу, здійснюючи забруднення, чим спричиняють екологічну катастрофу локального значення.

Як виявилося, цим займається і син місцевого старости, обов’язком якого є слідкувати до дотриманням порядку у своєму населеному пункті.

Міський голова Великомостівської громади Ярослав Ройко неохоче спілкується про скотомогильники у Боянці. «Є таке, ми з цим боремося. Звертаємося в правоохоронні структури», – каже він.

Ярослав Ройко не бачить порушень в роботі старости Боянця, де виявлені незаконні звалища тваринних решток: «За що я маю звільняти старосту? На якій підставі? Є на то правоохоронні органи, хай розбираються».

Якщо сина старости притягнуть до кримінальної відповідальності (ч. 1 ст. 239 ККУ), йому загрожуватиме штраф до 3500 грн та позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: поліція, Олександр Клімов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *