ОСТАННІ НОВИНИ

Біля Великих Мостів відновили будівництво сміттєпереробного заводу

Наталя Дуляба

|

У селі Боянець, що за 10 км від міста Великі Мости, збудують завод із термічної переробки сміття, включно із відходами тваринного походження та медичними відходами (фактично сміттєспалювальний завод). Його потужність становитиме 220 тис. тонн на рік. Про це пише Zaxid.net.

Як розповів міський голова Великих Мостів Ярослав Ройко, будівництво заводу планували ще у 2019 році, але проєкт не могли розпочати через протести екоактивістів. Зрештою, підприємство «Екоіндастріс», що будуватиме завод, отримало усі дозвільні документи, включно з висновками про оцінку впливу проекту на довкілля.

Водночас єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля на час воєнного стану закритий, тому невідомо, чи були зауваження до проєкту, реалізації якого завадила повномасштабна війна. До війни ішлося про те, що завод мають збудувати до серпня 2023 року.

«Зараз нарешті проєкт відновили. Виготовляється проєктна документація. Ми не хотіли афішувати, поки не буде руху», – сказав Ярослав Ройко.

Завод, де спалюватимуть сміття, збудують на вул. Шахтарській у селі Боянець на 25,6 га землі. ТзОВ «Екоіндастріс» має у селі три ділянки такою площею сукупно, утім одна із них – площею 10 га – призначена для сільського господарства.

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТзОВ «Екоіндастріс» зареєстроване у селі Боянець у травні 2019 року і займається обробленням і видаленням безпечних відходів. Керівником і власником компанії є Михайло Блонський.

Він також є власником ТзОВ «Гірпром» у Великому Дорошові, що займається видобутком піску та гравію, фірми із будівництва трубопроводів та сміттєпереробного підприємства, зареєстрованого у Стебнику у липні 2019 року.

Як повідомляв Львівський портал, саме село Боянець відоме своїм стихійним скотомогильником, який виявили ще на початку 2017 року. Тоді його площа становила близько 3 га, згодом вона збільшилась і фактично дійшла до Великих Мостів.

Активісти тоді пояснювали, що місцеві мешканці, які активно займаються забоєм тварин у промислових масштабах, відходи стали викидати просто у лісосмугах, частково їх закопували.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *