ОСТАННІ НОВИНИ

Пам’ятникопад добрався до Підберізцівської громади

Андрій Котенський

|

У Львівському районі демонтували ще два об’єкти радянської пропаганди. Процес декомунізації розпочали на території Підберізцівської громади. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської обласної військової адміністрації.

Як повідомили в обласній робочій групі з питань декомунізації, сьогодні, 23 травня, її представники спільно з місцевою владою позбулись двох маркерів радянського пропаганди.

ОНОВЛЕНО.  За даними громадської ініціативи «Декомунізація Львівщини», пам’ятник у Підберізцях стояв на узбіччі траси Львів – Тернопіль, відразу за Винниками.

«Що характерно, цей пам’ятник русскому «альоші» було встановлено на честь так званих «визволителів» Галичини у 1939 році», – йдеться у повідомленні.

Як відомо, демонтаж памʼятників радянському солдату провели у селі Верхня Білка Підберізцівської громади, а також повалили пам’ятник в селі Підберізці. На місці останнього невдовзі встановлять хрест.

«Сьогодні впали ще два обʼєкти радянського окупаційного режиму. Ми можемо відверто визнати, що в межах робочої групи громади Львівщини дуже добре співпрацюють і свідомо вирішують демонтувати маркери московської імперії. Але в нас, на жаль, є і такі громади, які з якихось причин чи міркувань, не почали процесу декомунізації. Закликаємо всіх не зволікати, а якнайшвидше позбутись усього, що має ознаки маркерів окупанта. Львівщина має бути прикладом для всієї України», – зазначив т.в.о. директора департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Юрій Горун.

Нагадаємо, у Львівській області діє обласна робоча група з питань декомунізації, до складу якої увійшли громадські активісти, чинні військовослужбовці та представники влади.

Нагадаємо, загалом на Львівщині досі стояли майже дві сотні радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову запрацювала робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, триває обговорення. Втім громада на Червоноградщині, до прикладу, вже вирішила знести монумент, зведений у 1969 році, а останки військових під ним перепоховати.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Дотепер на території області знесли вже понад 40 радянських пам’ятників.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *