ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина позбулась чергового радянського пам’ятника

Наталя Дуляба

|

Львівщина спекалась чергового пам’ятника радянській армії. Цього разу монумент знесли у селі Верхня Білка, що недалеко від Львова. Про це Львівському порталу повідомили у громадській ініціативі «Декомунізація Львівщини».

Село Верхня Білка входить до Підберізцівської громади, яка розташована неподалік Львова. Саме в цьому селі досі стояв пам’ятник армії СРСР, однак його нарешті демонтували.

Нагадаємо, загалом на Львівщині досі стояли майже дві сотні радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову запрацювала робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, триває обговорення. Втім громада на Червоноградщині, до прикладу, вже вирішила знести монумент, зведений у 1969 році, а останки військових під ним перепоховати.

Активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Дотепер на території області знесли вже 41 радянський пам’ятник.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Анна Герич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *