ОСТАННІ НОВИНИ

Двом російським офіцерам винесли вирок за підрив Північнокримського каналу

Наталя Дуляба

|

Суд виніс заочно вирок двом російським офіцерам, які керували захопленням Каховської ГЕС і підривом дамби на Північнокримського каналу, призначивши їм 12 років тюрми. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Йдеться про заступника командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення генерал-майора Міхаїла Яснікова і командувача 11 окремої інженерної бригади полковника Дмітрія Маркова.

Доведено, що вони обидва безпосередньо командували захопленням Каховської ГЕС на початку повномасштабного вторгнення в Україну та підривом дамби на Північнокримському каналі.

За даними слідства, саме Ясніков віддав наказ щодо незаконного захоплення об’єктів критичної інфраструктури, а Марков керував самими підривами.

«Злочинні дії окупантів порушили водозабезпечення Херсонщини, функціонування його зрошувальної системи, а також завдали значної шкоди довкіллю і матеріальних збитків Україні в особливо великих розмірах», – кажуть у спецслужбі.

В Офісі генпрокурора України додають, що підрив дамби на Північнокримському каналі завдав Україні збитків на 1,5 млрд грн. Суд також задоволив цивільний позов про стягнення із вищезгаданих російських офіцерів цієї суми на користь держави.

І Яснікова, і Маркова суд визнав винними за ч.2 ст.28 та за ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України (порушенні законів та звичаїв війни) та заочно виніс їм вирок – 12 років тюрми.

Оскільки обидва засуджені перебувають на тимчасово окупованій території України, їхній термін ув’язнення рахуватимуть із дня фактичного затримання.

Нагадаємо, українська розвідка стверджувала, що війська РФ замінували Каховську ГЕСС ще в квітні 2022 року, а в жовтні почали встановлювати вибухівку у шлюзах та на опорах.

Напередодні втечі з Херсона росіяни розглядали варіант здійснення теракту на ГЕС і звинуватити в цьому Україну. Втім цього не сталось.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, якщо російські окупаційні війська наважаться підірвати Каховську ГЕС, тоді Крим залишиться без води на 10-15 років, а, можливо, навіть назавжди.

Довідково: Північнокримський канал – зрошувально-обводнювальний канал на півдні України, одна з найбільших іригаційних споруд колишнього СРСР. Бере свій початок з Каховської ГЕС і пролягає територією Херсонщини та всього Криму. Таким чином прісну воду з Дніпра качають на півострів.

До 2014 року канал забезпечував до 85% потреб Криму у прісній воді, після окупації й анексії Криму у 2014 році він відключений.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *