ОСТАННІ НОВИНИ

Україну відвідав спецпредставник Китаю

Наталя Дуляба

|

Спеціальний представник уряду Китаю Лі Хуей, який 10 років був послом в РФ, 16-17 травня відвідав Україну. Про це йдеться на сайті Міністерства закордонних справ України.

В МЗС кажуть, що цей візит відбувся на виконання домовленостей, досягнутих під час телефонної розмови президента Володимира Зеленського та Голови КНР Сі Цзіньпіна 26 квітня.

В Україні Лі Хуей зустрівся з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання взаємодії України та Китаю як на двосторонньому рівні, так і в межах міжнародних організацій, а також шляхи припинення російської агресії.

«Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба детально поінформував спецпредставника уряду КНР щодо принципів відновлення стійкого та справедливого миру на основі поваги до суверенітету та територіальної цілісності України. Він наголосив, що Україна не сприймає жодних пропозицій, які б передбачали втрату її територій або заморожування конфлікту», – йдеться в повідомленні.

Крім того, глава МЗС відзначив важливість участі Китаю в реалізації української «формули миру», Чорноморської зернової ініціативи та в гарантуванні ядерної безпеки.

Крім того, сторони окремо обговорили довгострокову перспективу розвитку двосторонніх відносин між Україною та Китаєм і домовилися нарощувати діалог з ключових питань двостороннього та міжнародного порядку денного.

Зазначимо, що наразі це перші деталі про візит в Україну Лі Хуея. Єдине, що було відомо, – китайський спецпредставник із 15 травня вирушить у міжнародне турне і завітає в Україну, Росію, Польщу, Францію і Німеччину. В Пекіні казали, що ця поїздка відбудеться з метою «сприяння мирним переговорам».

Нагадаємо, Китай має власний так званий «мирний план», опублікований у першу річницю російського вторгнення в Україну. У ньому держава висловила свою позицію щодо «політичного врегулювання кризи в Україні» 12 пунктами, втім без розгорнутих пояснень. Через це їх можна трактувати по-різному.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *